Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΘΕΜΑ ARIDAIA NEWS: Μέση λύση για το στεγαστικό πρόβλημα του ΓΕΛ Αριδαίας!!

Άλυτο παραμένει το στεγαστικό πρόβλημα του Γενικού Λυκείου Αριδαίας, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς!!

Παρά τις προσπάθειες και κινητοποιήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να κλείνουν τα αυτιά στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Το Aridaia News επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Σταύρο Κοφτερό ο οποίος μας ενημέρωσε ότι «την τρέχουσα σχολική περίοδο και με δεδομένη την αύξηση των μαθητών που θα φθάσουν τους 500, σε συνδυασμό με την μείωση των αιθουσών λόγω καθαίρεσης τοίχων που η κατασκευή τους στο παρελθόν προκάλεσε κατάτμηση αιθουσών και αύξηση του αριθμού τους, το στεγαστικό θα ενταθεί και οι συνθήκες εκπαίδευσης θα καταστούν δυσμενέστερες».

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και πριν λίγο καιρό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Αριδαίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Έδεσσας με θέμα τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης και τη διαρκή έκθεση των μαθητών σε κίνδυνο.

Σήμερα, ο κ. Κοφτερός μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον εξουσιοδοτημένο δικηγόρο του Συλλόγου, κ. Εμανουηλίδη Μάνο, «η εισαγγελία ετοιμάζει κλητεύσεις αρμοδίων για καταθέσεις για αδικήματα παράβασης καθήκοντος και άλλα».

Την εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών ζητά ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αριδαίας.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο κ. Γρηγορίου μας ενημέρωσε ότι στο σχολείο φοιτούν 460 μαθητές οι οποίοι θα καταμερίζονται σε 18 τμήματα. Την ίδια στιγμή οι αίθουσες δεν ξεπερνούν τις 16. Όπως είπε «είναι εύκολο να στριμωχτούν οι μαθητές, όμως αυτό δεν είναι το σωστό». «Τέσσερις επιπλέον αίθουσες θα μας “έσωζαν” και θα εξασφάλιζαν ποιότητα και ασφάλεια στους μαθητές του λυκείου μας», πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν λίγο καιρό οι αρμόδιες αρχές «έταξαν» δύο λυόμενα που θα έλυναν προσωρινά τουλάχιστον το πρόβλημα. Ωστόσο, όπως μας είπε ο διευθυντής, «μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί τίποτα». Το θέμα αναμένεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες!

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΚΑΝΕΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ARIDAIA NEWS:

"Σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το Γενικό Λύκειο Αριδαίας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, εδώ και πολύ καιρό, για την επίλυση του.
Το σχολικό κτίριο καλείται να στεγάσει μεγάλο αριθμό μαθητών (500 στο σύνολο τους), ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί αυτή τη χρονιά. Την ίδια ώρα όχι μόνο δεν έχει προβλεφθεί αύξηση των αιθουσών διδασκαλίας και καθηγητών, αλλά αντίθετα έχει πραγματοποιηθεί μείωση των αιθουσών έπειτα από την αφαίρεση των πρόσθετων τοίχων που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν με σκοπό την δημιουργία παραπάνω αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πέρα από τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης, καταγγέλλει και την έκθεση των μαθητών σε κινδύνους.
Είναι φανερό ότι με την υποχρηματοδότηση, συνολικά, της εκπαίδευσης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εκπαίδευση οδηγείται σε τέλμα καθώς στεγαστικά προβλήματα υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σχολεία, η υλικοτεχνική υποδομή είναι ανύπαρκτη και η ποιότητα της εκπαίδευσης μειώνεται συνέχεια.
Καθώς η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο και δωρεάν, με την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί για την επίλυση του άμεσου προβλήματος της σχολικής στέγης του Γενικού Λυκείου Αριδαίας καθώς και τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την ανέγερση νέας σχολικής στέγης που να ανταποκρίνεται στις αριθμητικές και υλικοτεχνικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής;
Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου"


Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ

Οι τελικές αποφάσεις πάρθηκαν για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος του Γενικού Λυκείου Αριδαίας. Το Aridaia News επικοινώνησε με τον αντινομάρχη Χαράλαμπο Παυλίδη ο οποίος μας μίλησε για την απόφαση να χρησημοποιηθούν τρεις αίθουσες του ΕΠΑΛ για την ευρυθμία του ΓΕΛ. Όπως είπε «ακόμη και αν δεν είναι η καλύτερη λύση, είναι μία λύση που πρέπει να ληφθεί». Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε και στο πρακτικό κομμάτι αυτής της «μετακόμισης» λέγοντας πως στον χώρο του ΕΠΑΛ που θα στεγάζονται μαθητές του ΓΕΛ, θα υπάρχει υπεύθηνος καθηγητής, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών. Επίσης, αναφέρθηκε και στη λύση που προτάθηκε στο παρελθόν όμως δεν εφαρμόστικε, να συμπτυχθούν τα δύο ΕΠΑΛ σε ένα και το ένα κτήριο να γίνει 2ο ΓΕΛ. Ο αντινομάρχης τοποθετήθηκε σε αυτήν την πρόταση λέγοντας πως «μπορεί να είναι λύση, όμως δεν είναι η κατάλληλη», καθώς προορίζεται και εκείνο για παιδιά με ίσες ευκαιρίες. Σχετικά με την καθυστέρηση λήψεως μιας σοβαρής απόφασης απάντησε πως «αν η Νομαρχία είχε διαθέσιμο οικόπεδο θα το αξιοποιούσε νωρίτερα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΖΗ!

Τη δική του απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Αριδαίας Πέτρος Ζέρζης για το στεγαστικό πρόβλημα του Γενικού Λυκείου Αριδαίας. Ο κ. Ζέρζης μιλώντας αποκλειστικά στο Aridaia News, απάντησε σε αρκετά καίρια ερωτήματα που αφορούν στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος. Όπως αποκάλυψε, «τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η οριστική παραχώρηση 15 στρεμμάτων πίσω από το φυτώριο του δήμου, που προορίζονται για την ανέγερση 2ου Γενικού Λυκείου και 2ου Γυμνασίου Αριδαίας». Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτά είναι τα κτήρια που έχουν προτεραιότητα, καθώς από τη μία «το 2ο Γυμνάσιο βρίσκεται σε μία στρατιωτική αποθήκη και θα πρέπει κάποια στιγμή να πάει σε σύγχρονο κτήριο» και από την άλλη «το 2ο Γενικό Λύκειο θα δώσει μακροπρόθεσμη και οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα». Ο κ. Ζέρζης τόνισε πως από το 2008 εκκρεμεί αίτημα ίδρυσης του 2ου Γενικού Λυκείου. Επίσης, εξήγησε ότι «η πιο μεσοπρόθεσμη λύση είναι η κατασκευή προκάτ κατασκευών» οι οποίες όμως δεν μπορούν να είναι έτοιμες πριν από 3 – 6 μήνες. Ο Δήμαρχος Αριδαίας δεν παράλειψε να ξεκαθαρίσει πως «η κατανομή του μαθησιακού πληθυσμού δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, άλλα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Νομάρχη». Η απάντησή του σχετικά με τους λόγους που δεν προνόησε νωρίτερα ο δήμος ήταν ότι «η ένταξη ενός νέου διδακτηρίου δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, καθώς το ΕΣΠΑ δεν είχε “ανοίξει” τα μέτρα για την κατασκευή σχολικής στέγης». Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως «όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το πρόβλημα, και πρέπει να λυθεί».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Το στεγαστικό πρόβλημα του Λυκείου δεν προέκυψε τον τελευταίο διάστημα, αλλά υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και απασχολεί γονείς και μαθητές.

Οι προσπάθειες επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος ξεκίνησαν ουσιαστικά τον περασμένο Μάιο, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στο ΓΕΛ Αριδαίας. Εκεί αναζητήθηκε μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο, λόγω της έλλειψης χώρου σε συνάρτηση με τη μεγάλη προσέλευση μαθητών (500 στο νούμερο) σε αυτό. Μάλιστα, όπως ανέφερε η επιστολή που σύνταξαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Μαΐου, «την επόμενη σχολική περίοδο ο αριθμός των μαθητών του ΓΕΛ όπως προκύπτει από το δυναμικό των Γ’ Τάξεων των Γυμνασίων του Δήμου Αριδαίας και δεδομένης της κατάργησης της βάσης του 10 που θα ισχύσει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένεται να υπερβεί του πεντακόσιους».

Από τότε γονείς και κηδεμόνες είχαν προειδοποιήσει ότι «θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών μας και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και να ανεχθούμε για άλλη μια χρονιά την έκθεση τους σε κίνδυνο και την υποβάθμισή τους σαν μαθητές και σαν πολίτες».

Λίγο καιρό μετά, στις 26 Ιουνίου 2010, το θέμα είδε και πάλι το φως της δημοσιότητας, μετά από ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Αριδαίας στον Νομάρχη Πέλλας, στον Δήμαρχο Αριδαίας και στους Δημοτικούς και Νομαρχιακούς συμβούλους. Σε αυτή την επιστολή, τέθηκαν κάποια καίρια ερωτήματα. Οι παραλήπτες της επιστολής καλούνταν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να καταθέσουν τον προγραμματισμό και τις ενέργειες τους για την επόμενη σχολική περίοδο που ξεκινά τον Σεπτέμβρη.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με πρόεδρο τον Σταύρο Κοφτερό, είχε στείλει την προειδοποίησή του για τα επακόλουθα της ενδεχόμενης αδιαφορίας από την πλευρά των αρμόδιων αρχών: «Σας προειδοποιούμε έγκαιρα ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε για άλλη χρονιά την υποβάθμιση, την ταλαιπωρία και την διαρκή έκθεση των παιδιών μας σε κίνδυνο. Σαν πολίτες κρίνουμε από τις πράξεις και από τις προθέσεις αυτούς που εκλέγουμε να υπηρετούν τον τόπο. Απαιτούμε να δείξετε ευαισθησία και να εξασφαλίσετε τις ελάχιστες προϋποθέσεις ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση των μαθητών του ΓΕΛ Αριδαίας με τους μαθητές όλης της Ελλάδας», ανέφερε τμήμα της επιστολής.

---
Του Σταύρου Βαφειάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News