Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Μπύρα, κρασί ή αναψυκτικό; Ποιο έχει λιγότερες θερμίδες και τι πρέπει να προτιμήσουμε


Μπύρα, κρασί και αναψυκτικά. Και τα τρία μπορούν να συνοδεύσουν το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, αλλά τα επιλέγουμε και μόνα τους, στην έξοδό μας ή όταν χαλαρώνουμε στο σπίτι μας. Ειδικά όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζητάμε κάτι για να ξεδιψάσουμε, μια παγωμένη μπύρα ή ένα παγωμένο αναψυκτικό είναι στις επιλογές μας. Συχνά δε, πίνουμε περισσότερο από ένα ποτήρι.

Τι γίνεται όμως με τις λεγόμενες "υγρές" θερμίδες, τις θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε μέσω των ποτών;

Πόσες θερμίδες έχουν;

-Ένα ποτήρι λευκό κρασί τύπου chardonnay έχει περίπου 120 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι γλυκό κρασί έχει 160 θερμίδες.

-Ένα κουτάκι μπύρα περιέχει περίπου 153 θερμίδες, αν και η ποσότητα αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα.

-Ένα ποτήρι αναψυκτικού με ζάχαρη μας δίνει περίπου 100 θερμίδες (και κάθε κουτάκι 330ml περίπου 140 θερμίδες). Αντίθετα υπάρχει και η επιλογή με γλυκαντικά, χωρίς θερμίδες.

-Μία δόση βότκα, τζιν, ρούμι και ουίσκι περιέχει περίπου 97 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι τσίπουρο, ούζο ή ρακή έχει περίπου 120 – 150 θερμίδες ανάλογα την απόσταξη που έχει υποστεί.

Παρά το γεγονός πως θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα δεν είναι αυτές που θα αυξήσουν το βάρος μας, η συχνή ή μεγάλη κατανάλωση μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση.

Τα υπέρ και τα κατά

Ένα ποτήρι κρασί, κόκκινο κατά προτίμηση, σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ αποτελεί μέρος και της μεσογειακής διατροφής.

Το κρασί είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από την μπύρα, καθώς περιέχει και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κρασί έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύσουν το δέρμα από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Η συνιστώμενη έως μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη, και ορισμένων τύπων καρκίνου (π.x. παχέος εντέρου, ωοθηκών), κατάθλιψης και άνοιας.

Όσον αφορά τη μπύρα, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση. Θεωρείται πως μειώνει κατά τέσσερις φορές τις πιθανότητες κάποιος να εμφανίσει πέτρα στα νεφρά. Εξάλλου η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της μπύρας (γύρω στο 93%) βοηθάει στη σωστή λειτουργία των νεφρών και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ φαίνεται να βοηθά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Περιέχει υδατάνθρακες, αμινοξέα, μέταλλα (φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο)και βιταμίνες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες.

Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά. Μπορεί να νομίζουμε πως μας ξεδιψά, στην πραγματικότητα όμως αφυδατώνει τον οργανισμό. Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αδιαθεσία, εξάρτηση και βλάβη στο ήπαρ, όπως και αύξηση σωματικού βάρους και κοιλιακού λίπους (το γνωστό σωσίβιο γύρω από την μέση).

Την ίδια ώρα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά σχετίζεται με κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2. Αλλά και αυτά χωρίς ζάχαρη δεν είναι αθώα σε καμία περίπτωση. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη πως η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα ή άλλων παρόμοιων ποτών με γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News