Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα - Σχετικά με την Ημέρα Βιβλίου | Της Ολυμπίας Χουρσόγλου


Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω».

Όλοι οι φίλοι του βιβλίου μπορούμε να τοποθετηθούμε με ποικίλους και εύγλωττους τρόπους σε σχέση με την αξία την ανάγνωσης και την πολυεπίπεδη επίδρασή της στον άνθρωπο. Αδιαμφισβήτητα, όμως, το σύνθημα "διαβάζω & αλλάζω" περικλείει μεστό και ατόφιο το αποτέλεσμα· αλλάζω! Η ενέργεια του ρήματος αλλάζω, η διαφορά που προκαλείται από την ενέργεια του αποτελέσματος του ρήματος αλλάζω.

Το διάβασμα μας αλλάζει αφού ως πνευματική λειτουργία μετασχηματίζει τη σκέψη μας και ως εκ τούτου η πρόσληψη της πραγματικότητας τροποποιείται, αφού κάθε διαδικασία των αισθήσεών μας συνυφαίνεται με απόλυτο και σχεδόν αυτόματο τρόπο με την επεξεργασία και την ερμηνεία των μηνυμάτων τους.

Βεβαίως, δεχόμαστε πως «τα πάντα ρει», ότι τα πάντα αλλάζουν. Και έτσι έχει υπάρξει ο κόσμος και η πραγματικότητα της ζωής μας, αφού κάθε στιγμή είναι στιγμή αέναης εξέλιξης και αδιάλειπτης δημιουργίας. Αλλά με το διάβασμα οι αλλαγές δεν είναι απλά και μόνο γρήγορες, όπως συμβαίνει σε άλλα επίπεδα της ζωής, αλλά και πιο ουσιώδεις, γιατί η καλλιέργεια του πνεύματος αναδεικνύει τις άπειρες πτυχώσεις και ανεκδήλωτες εκφράσεις του συναισθήματος και της νόησής μας.

Όταν διαβάζουμε, όλα αλλάζουν. Άλλα στοιχεία διαθλώνται, γιατί η μεταμόρφωση της σκέψης μας μάς κάνει διαφορετικούς και έτσι η όποια παρατήρηση των πραγμάτων αποκτά άλλες άγνωστες διαστάσεις. Άλλα υποβαθμίζονται και άλλα αναβαθμίζονται αξιολογικά, γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες και η εστίαση του στοχασμού μας προς τα σχήματα της αφαιρετικής λειτουργίας της νόησής μας τροποποιεί το όλο σύμπαν του πνεύματός μας.

Κάθε φορά που διαβάζουμε, παίρνομε υποσυνείδητα μια πολύ σπουδαία απόφαση· να αναρωτηθούμε, να προβληματιστούμε, να στοχαστούμε σε όλη τη φαινομενικότητα που μας περιβάλλει και που συνήθως κρύβει την ουσία ή την τελεολογία της πραγματικότητας – αν υπάρχει. Η ίδια η πνευματική καλλιέργεια προσθέτει κάθε στιγμή νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες, θέτοντάς μας απλά και επιτακτικά ερωτήματα: μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα, μήπως δεν είμαστε ακριβώς αυτοί που νομίζουμε ότι είμαστε; Μήπως, τελικά, οι αντιλήψεις μας για την ζωή, για τον κόσμο, για την φιλία, για τον έρωτα, είναι παρωχημένες; Μήπως δε, συμβαίνει το απευκταίο και δεν έχουμε άρτια και ολοκληρωμένη άποψη για όλα όπως νομίζαμε; Και αυτά δεν είναι καθόλου αθώα ερωτήματα. Μας δυναμιτίζουν κάθε φορά τις βεβαιότητές μας και τα απόλυτα προσωποπαγή συμπεράσματά μας, που τα έχουμε τόσο ανάγκη για να ερμηνεύουμε καθετί που κουβαλάει η διαρκής ροή της εμπειρίας μας.

Το διάβασμα δεν είναι ταξίδι, όπως απλοϊκά αρεσκόμαστε να δηλώνουμε· είναι πολύ περισσότερο μια περιπέτεια μετανάστευσης με ένα συνεχώς εναλλασσόμενο σκηνικό μέσα στο οποίο βιώνουμε την ύπαρξή μας προσπαθώντας να διεισδύσουμε σε νέα νοήματα και σε πιο ισχυρές ερμηνευτικές δυναμικές της ύπαρξής μας. Η εν μέρει αφαίρεση της πραγματικότητας των αισθήσεων, ιδιαίτερα στα πλαίσια της ανάγνωσης λογοτεχνίας- από τους λάτρεις του είδους- αποτελεί και μια πρόκληση: να ξεφύγουμε από στερεότυπα και προκαταλήψεις, που τόσο εύκολα δημιουργούν μια σκληρή κρούστα που κρύβει την ουσία των πραγμάτων.

Καθώς ολοένα και πιο εξόφθαλμα πια το χαρτί γίνεται ντεμοντέ και οι λέξεις μεταλλάσσονται σε ψηφιακά σημάδια που αναβοσβήνουν σε οθόνες, η ανάγνωση χρειάζεται τέτοιους παθιασμένους λάτρεις. Η τεχνολογία δεν είναι εχθρός της ανάγνωσης, τουναντίον δίνει την δυνατότητα σε μία ακόμη πιο διευρυμένη ομάδα ανθρώπων να το προσεγγίσουν. Οι αναγνώστες, άλλωστε, δεν είναι μια περίκλειστη ομάδα ανθρώπων που υπερέχουν. Πολύ περισσότερο η ανάγνωση δεν είναι μια ένδειξη υπεροχής, αλλά μια εμπειρία, από τις κορυφαίες, που σε εξυψώνουν χωρίς καν να προλάβεις να νιώσεις τον ίλιγγο την απογείωσης παρά μονάχα την ηδονή της κατάκτησης κάθε νέας κορυφής.

Σήμερα είναι μέρα γιορτής. Και μαζί με το βιβλίο γιορτάζουμε και όλοι οι βιβλιόφιλοι. Ας διαδώσουμε το μήνυμα ότι η ανάγνωση, σε όποια μορφή και αν προσφέρεται, οποιαδήποτε θεματικά κέντρα και αν προσεγγίζει, έντυπη ή ηλεκτρονική, σε κείμενα επιστημονικά, ενημερωτικά, επιχειρηματολογικά, λογοτεχνικά ή άλλα, είναι το μέσο που χαρίζει στη σκέψη αιωνιότητα. Έτσι η σκέψη ενός συγγραφέα διατηρείται ζωντανή, ταξιδεύει από τον έναν νου στον επόμενο, προκαλεί αναταραχή, αναπλάθεται και ξεκινά ξανά το αέναο ταξίδι της.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News