Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Στην Αριδαία το μεγαλύτερο βιολογικό φυτώριο στα Βαλκάνια (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε μια εποχή που η αγροτική παραγωγή βρίσκεται υπό την Δαμόκλειο σπάθη της κλιματικής κρίσεως και η γεωργία αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα της επομένης ημέρας, η ελπίδα καλλιεργείται σε ένα φυτώριο.

Στην Αριδαία της Αλμωπίας, ογεωπόνος Δημήτρης Μαχαιρίδης, αφιέρωσε τις γνώσεις και τις δυνάμεις του για να επαναφέρει πολλές καλλιέργειες στην φυσική τους παραγωγή. Χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Η επιτυχία του εγχειρήματος του αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον των γεωργών να επιστρέψουν στην παραδοσιακή καλλιέργεια με σύγχρονα μέσα.

Το 2005 με ένα μικρό κεφάλαιο ξεκίνησε πιστεύοντας στο μέλλον της γεωργίας. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι ελληνική γεωργία μπορεί να υπάρξει μόνο με ποιότητα και ταυτότητα, τονίζει. «Όταν παράγεις κάτι που βγαίνει μόνο στον τόπο σου τότε το προϊόν είναι μοναδικό και δεν μπαίνει σε τιμές χρηματιστηρίου».

Η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην υπερπαραγωγή άλλων χωρών, είναι γκουρμέ γεωργία. Η δυσκολία έγκειται στον να πειστούν οι γεωργοί να υιοθετήσουν την νέα, μα τόσο παλιά σκέψη.

Όπως λέει ο κ. Μαχαιρίδης, οι 1500 οικογένειες που παράγουν φυτά τα οποία προμηθεύτηκαν από το φυτώριο, εξάγουν τα προϊόντα τους, παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών, αρωματικά φυτά κ.ά., διασφαλίζοντας την επιβίωσή τους και την βιολογική φροντίδα των εδαφών, που θα ανταποδώσουν στον μέγιστο βαθμό.

Το φυτό πρέπει να προέρχεται από ένα φυτώριο και να έχει όλα τα έγγραφα που απαιτεί η αγορά, για να μπορέσει να συμβαδίσει με τους κανόνες.

Η συνεργασία με τους γεωργούς δεν τελειώνει με την παράδοση των φυτών, τότε ξεκινά. Η φροντίδα και η συνεχής ενημέρωση είναι μια αμφοτεροβαρής σχέση.

«Η εξωστρέφεια της γεωργίας και η ποιότητα των προϊόντων είναι το μέλλον. Δεν γίνεται διαφορετικά να αντέξουν την πίεση του ανταγωνισμού». Ο κ. Μαχαιρίδης επιμένει σε αυτό που είναι αυτονόητο. «Σε μια ευλογημένη χώρα, την πατρίδα του Ιπποκράτη πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει». 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News