Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Δήμος Πέλλας: Η μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον Στάθη Φουντουκίδη και το πολιτικό κεφάλαιο του Γρηγόρη Στάμκου


Του Σταύρου Η. Βαφειάδη

Σε λίγες μέρες ανοίγει μια νέα σελίδα στο Δήμο Πέλλας. Μετά από τρεις θητείες, ο απερχόμενος Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος παραδίδει τα ηνία του Δήμου στο νέο Δήμαρχο Στάθη Φουντουκίδη.

Μετά από τρεις δημοτικές περιόδους, όπου ο κ. Στάμκος κατάφερε να πείσει τους συνδημότες του ότι μπορούν να εμπιστεύονται τη Διοίκηση και πως μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο χωρίς να καταχρεωθεί ο Δήμος. Άλλωστε όσα κι αν έχεις να καταλογίσεις στον απερχόμενο Δήμαρχο, δύσκολα μπορείς να αμφισβητήσεις ότι νοικοκύρεψε τον Δήμο του, και μάλιστα έναν Δήμο που προέκυψε το 2011 από τη συνένωση πολλών μικρότερων. Αυτή η συνένωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι συνέπεσε με την εκλογή του κ. Στάμκου στον δημαρχιακό θώκο. Όλα τα θέματα τα διαχειρίστηκε κρατώντας χαμηλούς τόνους. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, προσπάθησε να δεσμεύεται για πολύ λιγότερα απ’ αυτά που πραγματικά είχε στα σχέδιά του να υλοποιήσει.

Πάμε όμως να δούμε κάποια πρώτα στοιχεία και για την επόμενη μέρα. Το εγχείρημα του Στάθη Φουντουκίδη, αν και αρχικά αμφισβητήθηκε, κατάφερε να πλαισιωθεί από ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου. Οι δημότες είδαν στο πρόσωπό του το νέο, το καινούριο και εναπόθεσαν πάνω του όλες τους τις ελπίδες για αλλαγή. Κατάφερε να συσπειρώσει όλη τη δυσαρέσκεια εις βάρος της προηγούμενης Διοίκησης, η οποία μετά από τρεις θητείες είναι λογικό να υπάρχει. Ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας του κ. Φουντουκίδη, βασίζεται και στο γεγονός ότι δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες. Δεν μίλησε απλά για μια καλή διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά δεσμεύτηκε για μεγαλεπήβολα έργα και μεγάλες προοπτικές. Ακολούθησε δηλαδή την ακριβώς αντίθετη τακτική από τον προκάτοχό του, τον κ. Στάμκο. Όλα αυτά βέβαια για τα οποία δεσμεύτηκε, θα διαμορφώνουν και την κριτική που θα δέχεται καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας που ξεκινά σε λίγες μέρες. Οι πολίτες θα περιμένουν να δούνε τα λόγια να γίνονται έργα και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο βάρος για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Όταν ο πήχης ανεβαίνει ψηλά από την προεκλογική περίοδο, τότε η εκάστοτε Δημοτική Αρχή βαρύνεται από τις ίδιες τις δεσμεύσεις της.

Εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, ο νέος Δήμαρχος Πέλλας θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι τυχερός. Ο λόγος; Το γεγονός ότι στα έδρανα της αντιπολίτευσης θα βρίσκεται και ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος. Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Λόγο της Πέλλας», δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον ρόλο που τον ανέδειξαν οι πολίτες και την υπευθυνότητα με την οποία τοποθετείται για την επόμενη μέρα. Ο κ. Στάμκος με την εμπειρία που διαθέτει, θα αποτελέσει τον βασικότερο σύμμαχο για τη νέα Διοίκηση. Όχι στηρίζοντας άκριτα όλες τις επιλογές της, αλλά κυρίως ασκώντας τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με ρεαλισμό και βαθιά γνώση. Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν μεγάλη σοβαρότητα από το νέο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Προϋποθέτουν μια κουλτούρα σύνθεσης. Προϋποθέτουν τη διαπίστωση ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος δεν είναι παντογνώστης που τα ξέρει όλα, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να υιοθετεί και την αντίθετη άποψη όταν αυτή στοχεύει στο κοινό καλό.


«Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσω να προσφέρω στο Δήμο και στον τόπο μας, όσο περισσότερο μπορώ. Εξαρτάται και από τις προθέσεις του νέου Δημάρχου και από τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Στάμκος, ο οποίος προεκλογικά και μετεκλογικά έχει επιδείξει πολιτικό πολιτισμό και σοβαρότητα, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη ήττα δεν τον έκανε «αναλώσιμο», αλλά μπορεί να αποτελεί ένα πολιτικό κεφάλαιο για τον Δήμο που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια.

Το αν ο κ. Φουντουκίδης αξιοποιήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο και την πολιτική παρακαταθήκη του προκατόχου του, θα φανεί σύντομα στην πράξη. Αν θέλει να κάνει πράξη το «μέλλον δημιουργίας» που υποσχέθηκε, θα πρέπει να δουλέψει με σοβαρότητα, καθώς έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες στους πολίτες του Δήμου Πέλλας. Προσδοκίες που αν δικαιωθούν θα δικαιώσουν και τον ίδιο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο αντίπαλό του την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News