Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Αρχάγγελος Μιχαήλ: Ποιος είναι ο στρατηλάτης των αγγέλων και προπομπός των ψυχών


Τρία χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό βρίσκεται η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σε ένα ύψωμα ανάμεσα στο Πάικο και τη Τζένα. Η μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα ως μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Το μοναστήρι είχε έντονη ζωή μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν το μοναστήρι μαζί με τις εγκαταστάσεις του πυρπολήθηκε από μουσουλμάνους. Η λειτουργία του άρχισε ξανά το 1858 μετά από φιρμάνι του Σουλτάνου. Η μονή αφιερώθηκε στο Αρχάγγελο Μιχαήλ.


Η μονή είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό, νάρθηκα, υπερώο και τρίπλευρο προστώο. Οι τοίχοι του έχουν πάχος ένα μέτρο. Το εσωτερικό της αγιογραφήθηκε σύμφωνα με τις επιγραφές το 1888, από Κρουσοβίτες αγιογράφους, ενώ στο περίστωο βρίσκονται αγιογραφίες του 1858 και 1896.


Ο ναός έχει ζωγραφισμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1860. Η μονή έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995.


Αρχάγγελος Μιχαήλ: Ποιος είναι ο στρατηλάτης των αγγέλων και προπομπός των ψυχών

Ο Mιχαήλ είναι ο πιο ένδοξος και λαμπρός ταξιάρχης των ασωμάτων Δυνάμεων. Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίζεται στον Αβραάμ κατά τη θυσία του Ισαάκ, στον Λωτ, όταν τον λύτρωσε μαζί με την οικογένειά του από την καταστροφή των Σοδόμων. Αυτός προπορεύονταν των Ισραηλιτών, όταν ελευθερώθηκαν από την σκλαβιά των Αιγυπτίων, με τη μορφή νεφέλης την ημέρα και φωτιάς τη νύχτα, τους έδειχνε το δρόμο προς τη γη της Επαγγελίας.


Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση του λαού μας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή οδηγεί τις ψυχές στον ουρανό. Ό,τι έκανε και στην αρχαία ελληνική θρησκεία ο φτεροπόδαρος θεός Ερμής. Στη Μικρασία, οι Έλληνες, ονόμαζαν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ «Παντεριμιώτη» (αυτός που ερημώνει τον τόπο). Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θράκη, ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής». Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) είναι επίσης και ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο προστάτης της Λέσβου


Να σημειώσουμε ότι προστάτης της Λέσβου θεωρείται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Ταξιάρχης, όπως τον αποκαλούν με δέος οι ντόπιοι (την 8η Νοεμβρίου του 1912 απελευθερώθηκε το νησί από τους Τούρκους και 8 Νοεμβρίου γιορτάζουν οι πολυάριθμοι Στρατήδες - από Στρατηλάτης - του τόπου κι όχι του Αγίου Ευστρατίου.) Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Μανταμάδο είναι φτιαγμένη - σύμφωνα με το θρύλο - από χώμα και αίμα μοναχών, που δολοφονήθηκαν από πειρατές. Οι ρίζες της θαυματουργής εικόνας χάνονται στα βάθη του χρόνου· η δημιουργία της τοποθετείται γύρω στον 10ο με 11ο αιώνα εποχή όπου οι νησιωτικές περιοχές μαστίζονταν έντονα από τις συνεχείς επιδρομές και λεηλασίες των πειρατών. Διάφορες παραδόσεις λένε ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε στο Μανταμάδο στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τη μονή της περιοχής.

Σήμερα γιορτάζει επίσης και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ εικονίζονται στις βυζαντινές αγιογραφίες με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.

Επίσης σήμερα γιορτάζουν ο Σταμάτης και η Σταματίνα. Η παράδοση λέει πως: Όταν εξέπεσαν οι «πονηροί άγγελοι», που ονομάζονται δαίμονες, συγκεντρώθηκαν όλα τα επουράνια Τάγματα και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στάθηκε στο κέντρο και αναφώνησε: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» και αμέσως οι άγιοι Άγγελοι στάθηκαν πιστοί προς τον Θεό και δεν ακολούθησαν την πονηρά σκέψη του Εωσφόρου. Έτσι επειδή με αυτή του την κραυγή, ο αρχάγγελος Μιχαήλ επανέφερε στην τάξη στα τάγματα των αγγέλων και σταμάτησε την κάθοδο και την πτώση τους, γι αυτό προς τιμήν αυτού του «σταματήματος» που επιτελέστηκε με τη φράση «στώμεν καλώς» προήλθε και το όνομα «Σταμάτης» και το όνομα «Σταματίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News