Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Η πικρή ώρα του λογαριασμού: Αυτοί θα πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2024


Σε διαβούλευση έχει τεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο καινούργιος αυτός τρόπος φορολόγησης, ουσιαστικά υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται κατ´ ελάχιστον με το ποσό των 10.920 ευρώ.

Το νέο νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως τα πρόσθετα έσοδα για το κράτος από τη μεταρρύθμιση θα είναι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα επιπλέον έσοδα αναμένεται να διατεθούν κυρίως για την ενίσχυση των δαπανών της Υγείας και της Παιδείας.

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ το 2024 έναντι του 2023 (αύξηση 20%), ενώ η αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν;

Και ενώ κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης για το 2024 είναι τόσο η πορεία της εκτέλεσής του όσο και η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για να κερδηθεί το στοίχημα, ενεργοποιείται για πρώτη φορά στις ημέρες της παρούσας διακυβέρνησης ένα αναδιανεμητικό μέτρο όπως είναι το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ουσιαστικά, στόχος είναι η περαιτέρω φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και στόχος είναι το 1 δισ. από τα 2 να προέρχεται από εκείνους που δεν πλήρωναν φόρους ή δήλωναν μικρά ποσά και πλήρωναν ελάχιστα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στο… στόχαστρο της κυβέρνησης και τα όσα θα κληθούν να πληρώσουν θεωρούνται ήδη ως κέρδος σε… άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News