Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Εκλογές 2023: Πώς κάνετε αίτηση ετεροδημότη με ένα κλικ


Τελειώνει ο χρόνος για όσους επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίσουν στον δήμο όπου διαμένουν για τις Εκλογές 2023.

Οι ετεροδημότες που επιθυμείτε να ψηφίσετε στο τόπο διαμονής σας μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση - υπεύθυνη δήλωση.

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετε:

- στις ευρωεκλογές, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής σας

- στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών στις πρωτεύουσες των νομών (εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης)

Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς στο Taxisnet.

Για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί μόνο ως κέντρο υποδοχής των αιτημάτων, τα οποία ακολούθως διοχετεύει και ανακατευθύνει στους δήμους ευθύνης, οι οποίοι εμπλέκονται στην ετεροδημότευση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες μέχρι την ένταξη του εκλογέα στους ειδικούς αυτούς καταλόγους, καθώς το αίτημα θα πρέπει να φτάσει στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες.

Ετσι, εκτιμάται πως το χρονικό περιθώριο που έχουν οι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επικείμενες εθνικές εκλογές φτάνει μέχρι τις πρώτες τρεις ημέρες του Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκλογικοί κατάλογοι από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανανεώνονται μέχρι και την ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Είναι ενδεικτικό ότι στις εκλογές του 2019 ψήφισαν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News