Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Τimes: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα σύντομα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα - Κοντά σε ανακοίνωση συμφωνίας


Οι βρετανικοί Times αναφέρονται με άρθρο τους σήμερα στην συμφωνία που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Πρόκειται για μπαράζ δημοσιευμάτων για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αφού η Telegraph, το Bloomberg και η La Repubblica αναφέρθηκαν χθες, ταυτόχρονα, στην ίδια συμφωνία. Και παρότι πηγές του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού διέψευσαν ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, τα δημοσιεύματα επιμένουν. «Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφεραν χθες πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι κοντά στην ανακοίνωση»

Οι Times στο άρθρο τους δίνουν τα συγχαρητήριά τους στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν και σημειώνουν: «Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το γεγονός ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους και εμποδίζονται από το νόμο να τις παραχωρήσουν».

Μάλιστα οι Times αναφέρουν ότι η συμφωνία αυτή «φέρεται να έχει ήδη καταρτιστεί» και την χαρακτηρίζουν σαν μια καλή λύση για την αντιπαράθεση που βαραίνει τις κατά τα άλλα καλές αγγλοελληνικές σχέσεις τα τελευταία 40 χρόνια.

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούσε το Βρετανικό Μουσείο για την μη επιστροφή των Μαρμάρων, ότι δηλαδή οι Ελληνες δεν είναι αξιόπιστοι θεματοφύλακες των θησαυρών τους έχει καταρριφθεί στην πράξη με το άνοιγμα του «υπέροχου» όπως το χαρακτηρίζουν οι Times Μουσείου της Ακρόπολης το 2009.

Ειδική αναφορά κάνουν όχι μόνο στην αλλαγή στάσης του Βρετανικού Μουσείου αλλά και στη δική τους αλλαγή στάσης ως εφημερίδα, μια αξιοσημείωτη κίνηση που έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο από ένα μέσο που κινούνταν πάνω στη σκληρή γραμμή όλα τα προηγούμενα χρόνια ως προς το θέμα αυτό. Σημειώνουν δε ότι ενισχύονται τα ηθικά, πολιτιστικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα του επαναπατρισμού.

Και καταλήγουν οι βρετανικοί Times ότι από τη συμφωνία αυτή και «οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες», σημειώνοντας ότι στο Βρετανικό Μουσείο παράλληλα με τα δάνεια από την Ελλάδα θα πρέπει να εκτίθενται αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα για συνεχή έκθεση τόσο για να τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες του όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Φουντώνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Εντωμεταξύ τις τελευταίες ημέρες φουντώνουν τα δημοσιεύματα σε βρετανικά και άλλα διεθνή μέσα που μιλούν για συμφωνία για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Από τα τελευταία χτυπήματα αυτό του Bloomberg που αναφερόταν σε συμφωνία που θα ανακοινωθεί για μακροχρόνιο δανεισμό των Μαρμάρων στο Μουσείο της Ακρόπολης, τμηματικά και εκ περιτροπής.

Για συμφωνία που έχει ήδη συνταχθεί έκανε λόγο από την πλευρά της η Telegraph με το Βρετανικό Μουσείο ακολούθως να βγάζει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πρόσφατα στη Βρετανία όπου είχε συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο και όπως αποκαλύφθηκε από βρετανικά δημοσιεύματα και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News