Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς δαμάσκηνων της Πέλλας, ζητεί ο Δ. Τζαμτζής - Λόγω απώλειας εισοδήματος


Σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών δαμάσκηνων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επεφύλαξε η χρονιά που πέρασε, όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Αιτία τα σημαντικά προβλήματα στις αγορές της Αιγύπτου και της Ουκρανίας αλλά και η περιορισμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.

Ο κ. Τζαμτζής απέστειλε στον κ. Γεωργαντά στοιχεία παραγωγής και τιμών, αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, τα οποία καταγράφουν τη δραματική πτώση των τιμών πώλησης σε αντιδιαστολή με την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας τονίζει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς δαμάσκηνων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 €/στρέμμα και ζητεί από τον ΥΠ.Α.Α.Τ. την οικονομική ενίσχυση όσων ζημιώθηκαν.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά

ΘΕΜΑ: «Απώλεια εισοδήματος των παραγωγών Δαμάσκηνων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω προβλημάτων στη διάθεση, στις τιμές πώλησης και στο αυξημένο κόστος παραγωγής του έτους 2022».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Παρ’ όλη την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους παραγωγούς δαμάσκηνων, η περυσινή χρονιά (2022) έκλεισε με σημαντικά προβλήματα. Τα δαμάσκηνα είναι ένα προϊόν που εξάγεται στο εξωτερικό αλλά λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην αγορά της Αιγύπτου, στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της μειωμένης αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών, διατέθηκαν με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού. Σας διαβιβάζουμε συνημμένα, στοιχεία παραγωγής και τιμών αναγνωρισμένων Ο.Π της ΠΕ Πέλλας, καθώς και τεχνικό- οικονομική έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, από όπου φαίνεται ότι οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές το έτος 2022 και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Η απώλεια της παραγωγής εκτιμάται σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στοιχεία, ότι ξεπερνάει τα 300 €/στρ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση είναι 10.653 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022). Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στο συνημμένο πίνακα 1.

Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών δαμάσκηνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω της απώλειας εισοδήματος του έτους 2022.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News