Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Υπόθεση Siemens: Aθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι λόγω παραγραφής


Χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια κοινοβουλευτικών ερευνών, δικαστικών διαδικασιών, σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και ενοχοποίησης ακόμα και προσώπων που δεν είχαν πραγματικά σχέση, για να τελειώσει το σκάνδαλο Siemens με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας που εξέτασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, μετά από πολύμηνη διαδικασία (η δίκη σε πρώτο βαθμό είχε κρατήσει χρόνια), αποφάσισε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

Ο λόγος της απαλλαγής για τους περισσότερους ήταν η παραγραφή, καθώς τα όποια αδικήματα αφορούσαν σε πράξεις απο το 1998.

Η υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens αποτελεί ενδεικτική περίπτωση υπόθεσης στην οποία προσδόθηκαν βαριά πολιτικά χαρακτηριστικά, εικόνα μεγάλου σκανδάλου που πυροδότησε σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση για χρόνια, κυριάρχησε σε προεκλογικές περιόδους, απασχόλησε τη Βουλή σε κοινοβουλευτικές έρευνες, κράτησε τη δικαιοσύνη στο «ένα πόδι» για δεκαετίες και τελικά, όσοι δικάστηκαν, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής.

Αναλυτικά η απόφαση για τους δικασθέντες:

Για το Χρήστο Καραβέλα (μεγαλοστέλεχος της Siemens) που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να φυγοδικεί, ενώ σε βάρος του εκκρεμεί ποινή κάθειρξης 15 ετών από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δεν εξετάστηκε καν η ποινική του μεταχείριση καθώς δεν ασκήθηκε από την πλευρά του έφεση. Επίσης, απόφαση δεν εκφωνήθηκε ούτε για τον Δημ. Γυφτόπουλο, καθώς έχει αποβιώσει.

Για τον Μιχαήλ Χριστοφοράκο: έπαυσε παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία 4-1.

Για τον Πρόδρομο Μαυρίδης: έπαύσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1.

Για τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Για τον Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH, έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Για τον Thomas GANSWINDT: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1.

Για τον Jörg Michael KUTSCHENREUTER: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1.

Για τον Reinhard Herbert SIEKACZEK: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1.

Για τον Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Για Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1.

Για τον Franz Joseph RICHTER: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Για τον Γιώργο Σκαρπέλη (μεγαλοστέλεχος του ΟΤΕ): έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Για τον Νικόλαο ΝΙΝΤΟ: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Για τον Γιώργο Αργυρόπουλο (μεγαλοστέλεχος ΟΤΕ): έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Για τον Δημήτριο Κουβάτσο: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Για Παναγιώτη Νικάκη: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1.

Για Γιώργο Καλδή: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Για Αλέξανδρο Λέτσα: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Για Φάνη Λυγινό: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Για Jean Claude OSWALD: έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Για Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News