Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Εβδομάδα... power pass: Προ των πυλών οι πληρωμές - Οι αλλαγές στην επιδότηση ρεύματος


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, να γίνει η πληρωμή του Power Pass του Ιουνίου. Κλιμακωτά πλέον οι επιδοτήσεις στο ρεύμα.

Χιλιάδες δικαιούχοι αναμένουν την έκτακτη πληρωμή του Power Pass του Ιουνίου παρά το ότι τα ποσά που αναμένεται να πιστωθούν θα είναι μικρότερα, ενώ η καθυστέρηση στις πληρωμές (σε σχέση με τις εξαγγελίες από τον υπουργό Οικονομικών) είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο αναμένεται να λάβουν το Power Pass τις ερχόμενες ημέρες.

Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά για ένα μήνα και για την συγκεκριμένη πληρωμή δεν απαιτείται αίτηση, αλλά τα στοιχεία ελήφθησαν απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Power Pass ήταν εφόσον:

- ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,

- το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά φόρων δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, και

- ο ΑΦΜ που καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο.

Τα νομικά πρόσωπα ΔΕΝ ήταν δικαιούχοι του Power Pass.

Ποιοι δεν θα πάρουν Power Pass τον Σεπτέμβριο

Δεν θα πάρουν Power Pass αυτή τη φορά:

- Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας

- Όσοι δεν πληρώθηκαν ούτε την πρώτη φορά Αλλαγές στην επιδότηση ρεύματος

Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα «κλείνει» λίγο πριν αλλάξει το μοντέλο των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος. Από τον Οκτώβριο θα υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο θα αντικαταστήσει την οριζόντια επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης όπως αυτή εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «από τον Ιούνιο και μετά επιδοτούμε οριζόντια τους λογαριασμούς ρεύματος. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς, όλες τις μηνιαίες καταναλώσεις και όλα τα σπίτια με μία διαφορά: Θα υπάρξουν κλίμακες».

«Όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα επιδοτηθεί επιπλέον. Αυτό είναι εφικτό γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συγκριτικά στοιχεία και έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή με την περσινή περίοδο», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα ενώ αναφέρθηκε στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και στο φυσικό αέριο.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος επιδοτούνται πάνω στους λογαριασμούς ρεύματος. Με έναν τρόπο που εκεί απορροφούμε το 94%. Στο φυσικό αέριο δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το ίδιο ποσοστό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα», τόνισε.

Πώς θα πάρετε μεγαλύτερη επιδότηση

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό στην ουσία κάποιος για να διεκδικήσει μεγαλύτερη έκπτωση - επιδότηση στο ρεύμα θα πρέπει να έχει χαμηλότερη κατανάλωση. Τη μέγιστη επιδότηση θα λάβει ένα νοικοκυριό δηλαδή που βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα της κατανάλωσης και ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωσή του σε σχέση με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News