Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Πέλλα: Καταγγελία για «βόλτα» λύκου έξω από παιδικό σταθμό


Ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η τοπική κοινωνία της Νέας Πέλλας μετά την καταγγελία μόνιμου κατοίκου για την παρουσία λύκου στο χωριό και μάλιστα έξω από παιδικό σταθμό της περιοχής! Τι λέει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας για το περιστατικό, αλλά και φορείς για τον υπερπληθυσμό λύκων και αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παρόμοιες επισκέψεις λύκων με δυσάρεστα αποτελέσματα μάλιστα, έχουν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες και σε άλλα χωριά όπως το Μικρό Μοναστήρι και τον Λουδία του δήμου Χαλκηδόνας, καθώς επίσης και στα Κουφάλια. Στο πρώτο μάλιστα, η επιδρομή οδήγησε στον θάνατο οκτώ αδέσποτων σκυλιών.

«Σε εμάς εδώ στη Νέα Πέλλα μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν αναφορές για παρουσία Λύκων, ωστόσο μετά την καταγγελία την οποία και δεν αμφισβητώ, υπάρχει μια ανησυχία γενικότερα. Άμεσα όμως επικοινωνήσαμε, με το αρμόδιο τμήμα του δασαρχείου το οποίο μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ομάδα του Αρκτούρου για να λυθεί το ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο GRTimes o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Πέλλας, Γιώργος Αρετάκης.

Ο τελευταίος μάλιστα με ανάρτησή του στη ιστοσελίδα της Κοινότητας έδωσε και τις πρώτες οδηγίες προφύλαξης στους κατοίκους, οποίοι δεν θα πρέπει να αφήνουν κατοικίδια ελεύθερα χωρίς την επίβλεψή τους και υπολείμματα τροφών κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ ζητά την προσοχή όλων όσοι βρίσκονται σε ερημικά και σκοτεινά σημεία, φροντίζοντας παράλληλα να καθοδηγήσουν και να συμβουλέψουν τα μικρά παιδιά.

Μ. Μοναστήρι: Δεν είχαμε ενόχληση μετά την επιδρομή

Πριν από έναν περίπου μήνα, στο χωριό Μικρό Μοναστήρι του δήμου Χαλκηδόνας πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε επιδρομή λύκων, οι οποίοι στο διάβα τους προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ αδέσποτων σκύλων που ζούσαν στην περιοχή.

Έκτοτε ωστόσο «ανάλογα περιστατικά δεν επαναλήφθηκαν και δεν είχαμε αναφορές για επανεμφάνιση των λύκων. Ενδεχομένως να παίζει ρόλο το γεγονός ότι τόσο στη δική μας περιοχή όσο και στον Λουδία και στα Κουφάλια είναι περίοδος συγκομιδής, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα και θόρυβος. Αυτό ίσως και να τα αποτρέπει» αναφέρει στο GRTimes o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρού Μοναστηριού, Θεόδωρος Πετρούσης.

Το θήραμα φέρνει τον θηρευτή – Η σχέση της κοινής παρουσίας Λύκων και αγριόχοιρων

Είναι πάντως γεγονός πως ειδικότερα μετά την καραντίνα σε περιοχές πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και εντός του αστικού ιστού) εκτός από την έντονη εμφάνιση των λύκων, έχουν εντοπιστεί και πολλοί αγριόχοιροι. Γεγονός που όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος του Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Καστοριά, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει κάποια σχέση.

«Το ένα φέρνει το άλλο. Το θήραμα φέρνει τον θηρευτή. Οπότε υπάρχει μία σύνδεση της κοινής παρουσίας των άγριων ζώων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» υπογραμμίζει συγκεκριμένα, ωστόσο συμπληρώνει πως αρχικά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε για λύκους, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

«Ασφαλώς και δεν αμφισβητούμε τις καταγγελίες, όμως για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη λύκων ή ακόμη και την παρουσία του υπερπληθυσμού 9.000 αγριόχοιρων θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Χρειάζονται ερευνητικές ομάδες, οι οποίες θα βάλουν κάμερες και θα συλλέξουν στοιχεία (όπως π.χ. τρίχες, ίχνη κλπ) και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το δασαρχείο σε συνεργασία με τον Αρκτούρο» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο τελευταίος ωστόσο δεν παραλείπει να σημειώσει πως «αν ο αριθμός ύπαρξης 9.000 αγριόχοιρων που αναφέρθηκε πρόσφατα από αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πραγματικός και βασίζεται πάνω σε κάποιες επιστημονικές ομάδες έρευνας, τότε είναι πραγματικά αποκαρδιωτικός».

Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News