Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Χριστοφιλοπούλου: Δέχθηκε πρόταση από τον Μητσοτάκη για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων - Εμπόδια από ΠΑΣΟΚ


Πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκε προ μηνός η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η πρόταση, κατά πληροφορίες, έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο τους συνδέει αλληλοεκτίμηση από την περίοδο που συμμετείχαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περίοδο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επί Σαμαρά-Βενιζέλου.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η κυρία Χριστοφιλοπούλου έχει αποσυρθεί εδώ και μια τριετία από την ενεργό πολιτική δράση, επιστρέφοντας στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, της έγινε η σχετική πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στη θέση του Κωνσταντίνου Μενουδάκου.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου αποδέχθηκε κατ' αρχάς την πρόταση, ως τιμητική, καθώς πρόκειται για μια ανεξάρτητη, συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή. Ωστόσο, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι απαιτείται ευρεία συναίνεση και κυρίως η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.

«Θα δράσω υπερκομματικά, αλλά θα ήθελα τη στήριξη από το κόμμα που προέρχομαι», ήταν το μήνυμα. Έτσι, η κυρία Χριστοφιλοπούλου επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσω zoom, καθώς εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε νοσήσει από covid.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν κατ' αρχάς θετικός, παρά τις επικοινωνιακές επιφυλάξεις που διατύπωσε.

Κατόπιν αυτού, η κ. Χριστοφιλοπούλου ειδοποίησε ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει τη θέση.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί τα δεδομένα και ακόμη δεν είναι σαφές τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν έχει φέρει η κυβέρνηση πρόταση στη Διάσκεψη των Προέδρων για την κ. Χριστοφιλοπούλου ως επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αν και όταν έρθει, θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για τη στάση που θα τηρήσει», λένε αρμόδιοι στη Χ. Τρικούπη.

Η ίδια η Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο iefimerida.gr, αναφέρει:

«Δεν έχω πρόθεση να κατέβω ξανά για βουλευτής, δεν πρόκειται να πολιτευτώ. Αν προχωρήσει η πρόταση έχει καλώς. Αν όχι, πάλι έχει καλώς, διατηρώ την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα. Αν καταψηφίσει το κόμμα μου θα λυπηθώ πολύ, αλλά μέχρι εκεί. Και θα ήθελα να ξέρω τον λόγο- και μάλιστα τεκμηριωμένο- για τον οποίο το κόμμα μου διαφωνεί σε ανάληψη θέσεις σε συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή».

Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής κάποιος, πρέπει να εκλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ψηφιστεί από άλλο κόμμα.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη, πάντως, διαψεύδουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε «ναι» στην Εύη Χριστοφιλοπούλου. Της είπε απλώς ότι «θα διαβουλευτεί με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όταν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση» σημειώνουν. Όλα πάντως δείχνουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, καθώς θα ανοίξει νέα συζήτηση περί «αφαίμαξης» στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία. Ιδίως μετά τις περιπτώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που τοποθετήθηκε μετά από πρόταση Μητσοτάκη στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe’s High-level Reflection Group), του Σταύρου Μπένου, που ανέλαβε -επίσης με πρόταση Μητσοτάκη- επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας, καθώς και της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία προτάθηκε για επικεφαλής του ΟΟΣΑ από τον πρωθυπουργό, κατάφερε να μπει στην τελική τετράδα, αλλά τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News