Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Αριδαία: Τελέστηκε το Μνημόσυνο για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (ΦΩΤΟ)


Τέλεση Μνημοσύνου για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, από την Ιστορική και Λαογραφική Εστία Αλμωπίας «Αλησμόνητες Πατρίδες», στον Ι.Ν. Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας.

Στο ιστορικό της επετείου αναφέρθηκε ο Φιλόλογος - Ιστορικός Θεόφιλος Παπαδόπουλος.

«Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ' εμόν εστίν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμενκαι ου φεισόμεθα της ζωής ημών» (μετ. Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας).

Ένα από τα τελειότερα επιγράμματα Φιλοπατρίας και Ηθικής που ακούστηκε από τα χείλη του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς το Μωάμεθ Β’, όταν ο δεύτερος του ζήτησε να παραδώσει την Κωνσταντινούπολη και να αποχωρήσει σώος. Λίγο αργότερα χτυπήθηκε θανάσιμα. Σαν απλός στρατιώτης. Σαν βασιλιάς του Γένους. Σαν ήρωας.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News