Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα - «Θα τα δανείσουμε» αποκαλύπτει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου


Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. Το πράσινο φως ανάβει ο Τζορτζ Όσμπορν, νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου.

«Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα», αναφέρει επί λέξει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε άρθρο του στους λονδρέζικους Times.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον Νοέμβριο τα νέα του καθήκοντα, στο άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», προαναγγέλλει δημόσια μία ριζική αλλαγή πλεύσης του Βρετανικού Μουσείου, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα – Οι όροι του γυρισμού

Αφού αναφέρεται εκτενώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία, ο Τζορτζ Όσμπορν υπεραμύνεται του ρόλου του Μουσείου ως χώρου διασύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

»Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε», γράφει, «το έκαναν το 1753 και το κάνουν πάλι το 2021».

«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική»!

Ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξή τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας, οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους – κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», σημειώνει.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επίσκεψη – κλειδί Μητσοτάκη

Το άνοιγμα του Τζορτζ Όσμπορν για τον έστω και υπό όρους (σ.σ. δανεισμός) επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έρχεται μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα.

Τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο που γεννήθηκαν.

9 σχόλια:

  1. "Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας"
    Δανεισμό των τεχνουργημάτων ΜΑΣ!!!!!
    Ξέρει κανείς ελληνικά;
    Η υπογραφή τέτοιας συμφωνίας από την Ελλάδα σημαίνει ότι αναγνωρίζει πως τα παίρνει δανεικά, άρα θα τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τους που ως τέτοιο θα αναγνωρίσει τη Βρετανία.
    Να ξεχάσουμε εμείς τα ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εεε δεν ειναι Αλ6 πρωθυπουργός, αμα ητανε; εεεεεε πατάτες θα κλάνανε.

      Διαγραφή
    2. Δς τι γράφει κι αν κατάλαβες τίποτα .Τα περί Αλ6 και Αλ7 ακριβώς αυτό δείχνουν. Χαμπάρι δεν πήρες.

      Διαγραφή
  2. Σε κάνα δυο βδομάδες.
    Μόλις τελειώσουμε με την πανδημία στο καπάκι έρχονται τα μάρμαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρομερό.
    Μας δανείζουν τα κλεμμένα και πανηγυρίζουμε;
    Δανειζόμαστε πάει να πει ότι τους αναγνωρίζουμε σαν ιδιοκτήτες και τα επιστρέφουμε.
    Παραιτουμαστε από την επιστροφή.
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι δανεισμό ρε Ουννοι δικα σας ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα σε όσους πανηγυρίζουν με τον δανεισμό των δικών τους πολιτιστικών κομματιών. Οι Ούννοι κάνουν τη δουλειά τους.

      Διαγραφή
  5. ΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑ.... ΟΙ ΜΕΘΥΣΤΑΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News