Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Ανακοίνωση

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, η μέρα καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Μόνο μια μέρα για τα ζώα; Όχι, βέβαια. Όπως δεν είναι μόνο μια μέρα για τη μητέρα, για το περιβάλλον, για την ειρήνη. Η στάση μας προς το περιβάλλον και προς τα ζώα, που αποτελούν τους συγκάτοικούς μας, εντάσσεται σε μια συνολικότερη στάση ζωής, βιοθεωρίας, βίωσης της εμπειρίας της ζωής.

Η ημέρα αυτή πρωτογιορτάστηκε το 1931, κυρίως για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα υπό εξαφάνιση ζώα, αλλά από τότε διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Όσο κι αν μερικά πράγματα είναι αυτονόητα, χρειάζεται πολλή δουλειά και αγώνας, για να τηρηθούν. Εξάλλου, πιστεύουμε πως, όταν ο κόσμος σταματήσει να αγωνίζεται για τα αυτονόητα, τότε οι κοινωνίες μας θα έχουν γίνει καλύτερες.

Στον κόσμο αυτό συμβιώνουμε και συγκατοικούμε μ’ ένα πλήθος θαυμάσιων άλλων πλασμάτων, τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Υπάρχει μάλιστα η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, που ορίζει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τα δικαιώματά τους.

Έτσι, το δικαίωμα στη ζωή και την ύπαρξη είναι από τα πρωταρχικά. Ο άνθρωπος, ως η κορωνίδα της δημιουργίας, μέρος κι αυτός του ζωικού βασιλείου, οφείλει να σέβεται τη ζωή τους και να μην τα εκμεταλλεύεται. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για τη φροντίδα και την προστασία τους. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά και, αν η θανάτωση θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς αγωνία για το ζώο.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί την ελευθερία τους και να τα αναγκάζει να ζουν έξω από το φυσικό τους περιβάλλον. Είναι πολύ εγωιστικό για τη δική μας ευχαρίστηση και ματαιοδοξία να κάνουμε δυστυχισμένα άλλα πλάσματα. Κανένα ζώο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κερδοσκοπικούς σκοπούς, με τη δικαιολογία πως είναι κτήμα κάποιου. Είναι νωπές ακόμα, σε μας τους μεγαλύτερους, οι μνήμες από την αρκούδα, που την έσερναν μ’ ένα χαλκά απ’ τη μύτη και την ανάγκαζαν να κάνει νούμερα στην πλατεία του χωριού. Ο δικός μας ανίδεος παράδεισος ήταν φτιαγμένος με τα υλικά της κόλασης του ζώου!! Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα του τσίρκου, που, για να μάθουν τα νούμερά τους, έχουν φάει πολύ ξύλο κι έχουν υποστεί πολλούς εξευτελισμούς. Ευτυχώς, στην Ελλάδα - χάρη στις φιλοζωικές οργανώσεις- απαγορεύτηκαν τα τσίρκο με ζώα εδώ και μερικά χρόνια.

Όσο για τα ζώα συντροφιάς, έχουν δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια και όχι δεμένα και κακοποιημένα. Η δε εγκατάλειψή τους θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστικά. Κακώς τα λέμε αδέσποτα ζώα. Στην πραγματικότητα είναι ζώα παρατημένα.

Οποιοδήποτε πείραμα πάνω στα ζώα, για όποιον σκοπό κι αν γίνεται, είναι αντίθετο προς τα δικαιώματά τους, εφόσον προκαλεί σωματικό ή ψυχικό πόνο. Έχουμε διαβάσει και ακούσει για πειραματόζωα που τους κόβουν τις φωνητικές χορδές, για να μην ακούγονται οι κραυγές αγωνίας και πόνου! Έχει προοδεύσει τόσο πολύ η επιστήμη, που σίγουρα υπάρχουν και άλλες τεχνικές.

Τα ζώα που αποτελούν τροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πόνο και αγωνία. Έχουμε ακούσει και διαβάσει για ζώα που δεν είδαν ποτέ τον ήλιο, που δε χάρηκαν ποτέ τη φύση, που παρέμειναν ξαπλωμένα ή κρεμασμένα ( για να είναι μαλακό το κρέας τους), που τα μάδησαν ζωντανά ( για να είναι καλύτερης ποιότητάς τα πούπουλά τους).

Κάθε ζώο δικαιούται σεβασμό, ακόμα και το νεκρό ζώο. Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι διασκεδαστές, δεν είναι αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης. Επειδή δεν έχουν φωνή, δε σημαίνει πως δεν έχουν αισθήματα. Χαίρονται, φοβούνται, αγωνιούν, ευχαριστιούνται, όπως κι εμείς. Από μας περιμένουν αυτό που δικαιούνται και, όταν κακοποιούνται, να γινόμαστε η φωνή τους. Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος μόνο με την αγάπη και το σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και προς τα ζωντανά πλάσματα που αυτό περιλαμβάνει. Και όλα αυτά τα πλάσματα, που δεν έχουν φωνή, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, περιμένουν τη δική μας βοήθεια. Γιατί άνθρωπος δεν είναι αυτός που έχει δυο πόδια, αλλά αυτός που έχει μια μεγάλη καρδιά, ικανή να χωρέσει πολλή αγάπη. Κι εδώ που τα λέμε, υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να δίνουμε χαρά; 

Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News