Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Ταπεινωτική ήττα Μέι στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

Το αποτέλεσμα ήταν να υπερψηφιστεί η τροποποίηση με 309 ψήφους «υπέρ» έναντι 305 «κατά»

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε τροπολογία του νομοσχεδίου για το Brexit, που αφαιρεί από την κυβέρνηση αρμοδιότητες και δίνει στο Κοινοβούλιο τον «τελικό λόγο» για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η τροπολογία περιορίζει τις εξουσίες των υπουργών της Μέι και δίνει το δικαίωμα στη Βουλή των Κοινοτήτων να ασκήσει «βέτο» στην τελική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, αναφορικά με τους όρους του Brexit. 

Μάλιστα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις έντονες προσπάθειες της βρετανικής Κυβέρνησης να μεταπείσει τους «αντάρτες» των Τόρις που είχαν δηλώσει ότι σκέφτονταν να υπερψηφίσουν την τροποποίηση, τελικά 12 από αυτούς συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπερψηφιστεί η τροποποίηση με 309 ψήφους «υπέρ» έναντι 305 «κατά».

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.

«Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του», σημείωσε.

Η ήττα αυτή της Βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News