Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Γ. Τσιμτσιρίδης: Στην κατάθεση σημαντικών προτάσεων προχώρησε ο Δήμος Αλμωπίας, ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Συνέντευξη στο Aridaia News

ΣΕ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.

- Κύριε Τσιμτσιρίδη, αυτές τις μέρες διεξάγετε στα Ιωάννινα το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Δήμων Ελλάδος.

Κυριε Βαφειάδη,

Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι η κορυφαία εκδήλωση των Οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α βαθμού. Το συνέδριο που γίνεται αυτές τις μέρες στα Ιωάννινα θέτει ως κεντρικό ζήτημα την ανάγκη για Μεταρρύθμιση στο μοντέλο Λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ο Δήμος Αλμωπίας συμμετέχει δια του Δημάρχου κ. Μπίνου και των Δημ. Συμβούλων κ. Ρώσση, Αντιδημάρχου και του κ. Γεωργίου, Προέδρου της ΔΕΥΑ.

- Στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφερθήκατε στις προτάσεις του Δήμου Αλμωπίας ενόψει του Συνεδρίου.

Πράγματι, αλλά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ εκτενέστερα στις πρωτοβουλίες οι οποίες αναλήφθηκαν από τα θεσμικά μας όργανα.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, λοιπόν, ήδη από τις αρχές του 2015 ανέδειξε την ανάγκη και διατύπωσε την πρόταση να αναγνωριστούν επισήμως και να τυποποιηθούν ως διακριτή ομάδα ΟΤΑ οι « περιφερειακοί» δήμοι: δηλαδή οι Δήμοι που ( χωρίς να εντάσσονται σε μεγάλα αστικά κέντρα ή χωρίς να βρίσκονται σε νησιωτικές ή αμιγώς ορεινές περιοχές) συντίθενται από μικτό ( αστικό αλλά αγροτικό) πληθυσμό, καλύπτουν αχανείς εκτάσεις στην Ελληνική περιφέρεια, συγκροτούνται από πολλές και συχνά ανόμοιες μεταξύ τους δημοτικές ενότητες, αποτελούνται από δεκάδες διάσπαρτων ( και αραιοκατοικημένων) οικισμών, διαθέτουν, επίσης διάσπαρτα αρκετά πρώην δημοτικά καταστήματα ή άλλα δημοτικά κτήρια, καθώς και σχολικά κτήρια (εν λειτουργία ή μη), είναι επιφορτισμένοι με την εξυπηρέτηση της λειτουργίας δεκάδων κοιμητηρίων, την φροντίδα της λειτουργίας πολλών λαϊκών αγορών, την συντήρηση εκατοντάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων, την μέριμνα για τις αγροτικές καλλιέργειες, τα αρδευτικά δίκτυα, τους βοσκότοπους, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κλπ, ενώ παράλληλα στην δική τους αρμοδιότητα (σε αντίθεση με του δήμους των πολεοδομικών συγκροτημάτων) υπάγονται οι τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης. Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ, μετά από εκτενή συζήτηση, που διεξήχθη στη συνεδρίαση τη; 20-10-2017, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα ειδικότερα προβλήματα των « περιφερειακών» Δήμων, όρισε να επαναπροβληθεί η ανάγκη αναγνώρισης και τυποποίησης αυτής της διακριτής ομάδας Δήμων, με την κατάθεση στο επικείμενο συνέδριο τη ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα ( 30 Νοε. – 2 Δεκ. 2017) όχι μόνο διαπιστωτικού περιεχομένου περιγραφών αλλά και συγκεκριμένων προτάσεων για την ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των « περιφερειακών» Δήμων.

- Ουσιαστικά, με αυτά που μας λέτε περιγράφεται ο Δήμος μας και τα προβλήματά του.

Πράγματι, διαπιστώνει κανείς ότι ο Δήμος Αλμωπίας διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα παραπάνω και συνεπώς επιβάλλεται η ένταξή του στη διακριτή ομάδα των Περιφερειακών Δήμων με τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά. Ήδη ο Δήμος βάσει της οδηγίας (ΕΟΚ) 75/268/29-01-1985/Δήμος Αλμωπίας, στο σύνολό του είχε χαρακτηρισθεί ως ορεινός και μειονεκτικός).

- Περιγράψτε μας, λοιπόν τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Αλμωπίας.

Ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία της ΠΕΔΚΜ αλλά και συμμετέχοντας ενεργά, καταθέσαμε τις προτάσεις μας θεωρώντας, ότι συμβάλλουμε κι εμείς στη διαμόρφωση πολιτικών οι οποίες, θα βγάλουν το Δήμο μας, από το τέλμα της οικονομικής ασφυξίας και της δυσπραγίας διαμόρφωσης στρατηγικών πρωτοβουλιών τοπικής ανάπτυξης.

Οι προτάσεις μας ενόψει του Συνεδρίου, στις οποίες αναφέρθηκα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι:

• Η διαμόρφωση Σύγχρονου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, με άξονα τα τοπικά προϊόντα, τον πολιτισμό και τον ειδικό τουρισμό.

• Η μελέτη για την εκτίμηση πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων και την ψήφιση ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την κάλυψη των αναπτυξιακών τους αναγκών.

• Ο επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, με ενίσχυση του κριτηρίου ορεινότητας-μειονεκτικότητας.

• Η εξασφάλιση εξισωτικής αποζημίωσης για όλη την περίοδο του τομεακού προγράμματος 2014-2020, αλλά και η εφαρμογή ειδικών φορολογικών κινήτρων για τους ορεινούς δήμους.

• Πρόβλεψη ένταξης στον επόμενο σχεδιασμό ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ειδικού προγράμματος με τοπικό χαρακτήρα που θα επιτρέπει την ενδογενή ανάπτυξη των συγκεκριμένων Δήμων. Την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων όπως το ΠΑΑ 2014-2020 για την επισκευή, βελτίωση και κατασκευή αγροτικών –δασικών δικτύων δρόμων για τους δασεργάτες, κτηνοτρόφους και προγράμματος τεχνικής υποστήριξης των μικρών ορεινών δήμων για την προετοιμασία έργων και δράσεων για το ΚΠΣ.

• Η σύνταξη από το Υπουργείο Τουρισμού Ετήσιου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής Ορεινών Δήμων με τουριστικά χαρακτηριστικά.

• Η δημιουργία μητρώου πολιτιστικών πόρων ορεινών δήμων και χρηματοδότηση πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται υπό κατάρρευση ή σε εγκατάλειψη λόγω της έλλειψης πόρων.

• Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού αγροτικής πολιτικής (Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ) προς την κατεύθυνση υποστήριξης των ορεινών-μειονεκτικών Δήμων για την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων τους, με σημαντικά χαρακτηριστικά και ποιότητα.

• Η θεσμοθετημένη επιστημονική στήριξη των ορεινών Δήμων με συμμετοχή ΑΕΙ, ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων σε όλους τους τομείς (οικονομία, υγεία, περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά, τουριστική ανάπτυξη κλπ).

• Η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης κυρίως των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που διαθέτουν αγροτικά προϊόντα με δυναμικό χαρακτήρα (κεράσια , κάστανα, σταφύλια κλπ) αλλά και των πεδινών που διαθέτουν δυναμικές καλλιέργειες. Στη συγκεκριμένη πρόταση εξειδικεύτηκαν και τα προτεινόμενα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πολιτικών ορθολογικής διαχείρισης της άρδευσης.

Οι ορεινές-μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας διαθέτουν έναν ανεκμετάλλευτο εθνικό πλούτο του οποίου η αξιοποίηση μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η ομαδοποίηση και οργάνωση των Ορεινών Δήμων με κοινά χαρακτηριστικά, πιστεύω, ότι είναι κρίσιμος παράγοντας για την μελλοντική αναπτυξιακή τους πορεία.

- Κλείνοντας τη συζήτηση μας τι θα θέλατε να επισημάνετε;

Κύριε Βαφειάδη,

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, από μέρους της κυβέρνησης, θα πρέπει να έχουν ως βασικούς άξονες την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στόχος είναι να γίνει η Αυτοδιοίκηση κεντρικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Εύχομαι τα καλύτερα αποτελέσματα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε, να παρουσιάσω τις θέσεις του Δήμου Αλμωπίας στο κρίσιμο αυτό συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News