Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές - Αφόρητες πιέσεις για συμφωνία

Μόνη της πληρώνει μισθούς και δάνεια η Ελλάδα από τον περασμένο Αύγουστο - Και άλλα 1,4 δισ. για έντοκα θα δώσει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ - Χρεοκοπία ή «χέρι» και στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες προβλέπει η S&P

Σκηνικό σύγκρουσης και ρήξης διαμορφώνουν τα πολλαπλά κτυπήματα των τελευταίων ωρών που έρχονται από την Αμερική, που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αφεθεί από τους δανειστές της να χρεοκοπήσει «για μια χούφτα δολάρια», αν δεν υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» στις οποίες επιμένει η κυβέρνηση.

Από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ήδη από χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να εγκαταλείψει την κάπως… διακριτική στάση που σχεδόν επί ένα μήνα τηρούσε για το ελληνικό ζήτημα.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg προειδοποίησε την Αθήνα ότι έχει μπορεί τα χρήματα των δόσεων να μην έρθουν έως τον Ιούνιο, χωρίς να λέει όμως αν η χώρα θα αντέξει ως τότε έναν τέτοιο χρηματοδοτικό στραγγαλισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της» και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που η χώρα θέλει.

Την ανησυχία του για το τι θα έχει συμβεί ως τότε εκφράζει με την νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC+ (από Β-), και ο αμερικανικός οίκος S&P, που τονίζει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης του δανειακού βάρους από τους εταίρους. Προειδοποιεί δηλαδή για το -πρωτοφανές για χώρα της ευρωζώνης- ενδεχόμενο, να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για μόλις λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν θα μπορέσει να πληρώσει το προσεχές διάστημα κάποια έντοκα γραμμάτια ή μία δόση των οφειλών προς το ΔΝΤ.

Η Αθήνα βλέπει το όλο θέμα ως ξεκάθαρη πολιτική πίεση. Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, που έχει αναγάγει από την πρώτη στιγμή της αξιολόγηση των θεσμών σε πολιτική διαπραγμάτευση, διαπιστώνει πως «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.» και τονίζει πως «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές ανταπαντούσαν μάλιστα λέγοντας πως «αντί να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

Βλέπει «πάτο» η S&P

Σύμφωνα με τον οίκο S&P πάντως, εάν το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους δανειστές της δεν επιλυθεί πριν τα μέσα του Μαΐου, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για το ελληνικό κοινοβούλιο να νομοθετήσει οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνδέονται με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού.

Η S&P εκτιμά ότι οι περισσότεροι ξένοι δεν θα κάνουν roll over των εντόκων γραμματίων που κατέχουν (περίπου 800 εκατ. από τα συνολικά 2,4 δισ) και πρέπει να πληρωθούν μέσα στο μήνα.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών εταιρειών και δήμων για να διατηρήσει το υφιστάμενο ύψος των έντοκων γραμματίων της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Μπορεί ακόμη να ασκήσει πίεση για αυξήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών την κατοχή τους σε έντοκα γραμμάτια.

Εάν αυτή η υπόθεση δεν ισχύσει, συνεχίζει η S&P, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτύχει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, οδηγώντας σε μία αθέτηση πληρωμής δημόσιου χρέους, ακόμα και για… έντοκα γραμμάτια.

Μαρτύριο της σταγόνας

Σήμερα πάντως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φαίνεται πως θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν.

Στη συνέχεια όμως, στις 17 Απριλίου, λήγει επίσης έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.

Το «βουνό» υποχρεώσεων του Δημοσίου συνεχίζεται τον Μάιο, με τη χώρα μας να καλείται να καταβάλει 200.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαΐου και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 8 Μαΐου. Η ημερομηνία που θεωρείται κομβική είναι, όμως, η 12η Μαΐου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ δόση ύψους περίπου 750.000.000 ευρώ. Ίσως είναι η μέρα εκείνη την οποία υπονοεί και η S&P που η χώρα μας κινδυνεύει να πνιγεί από τη θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας, εάν τα κρατικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την υποχρέωση αυτή προς το ΔΝΤ.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, η κυβέρνηση έχει καταφύγει στη λύση του ενδοκυβερνητικού-εσωτερικού δανεισμού. Ειδικότερα, έχει δεσμεύσει τα αποθεματικά σειράς φορέων του Δημοσίου, δίνοντάς τους κρατικά repos, έχει καλέσει τα ασφαλιστικά ταμεία να κάνουν προαιρετικά το ίδιο, ενώ τις τελευταίες ημέρες στράφηκε ακόμα και στις ΔΕΚΟ, που είχαν συνολικά διαθέσιμα 1,1-1,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, έχει «παγώσει» την καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές και ουσιαστικά έχει περιοριστεί στην καταβολή μόνο όσων δαπανών θεωρούνται ανελαστικές. Τα χρέη του δημοσίου ιδιώτες αγγίζουν ήδη τα 4 δισ. ευρώ και δεν θεωρείται βέβαιον, υπό τις παρούσες συνθήκες, πως τελικώς θα τα ξεπεράσουν.

---
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News