Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο; Μάθετε αν το έχετε και αντιμετωπίστε το!

Γράφει η Φουντουκίδου Αναστασία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών με κύριο συστατικό στοιχείο την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Με απλά λόγια το άτομο που έχει τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου έχει αυτόματα μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πέρα από αυτό χαρακτηρίζεται επίσης από άλλους σωματομετρικούς και βιοχημικούς δείκτες, όπως η παχυσαρκία και μάλιστα κεντρικού τύπου( κοιλιακή) η δυσλιπιδαιμία( αυξημένη ολική χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια, μειωμένη ΗDL χοληστερόλη(καλή) και υπέρταση.

Η παχυσαρκία είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ένα πολύ μικρό ποσοστό μόνο παχύσαρκων ατόμων δεν αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης η μέτρηση της περιφέρειας μέσης θεωρείται αντιπροσωπευτικός δείκτης κεντρικής παχυσαρκίας και χρησιμοποιείται στην διάγνωση του συνδρόμου.

Τα πιο πρόσφατα κριτήρια τεκμηρίωσης του μεταβολικού συνδρόμου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.) φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

 
Ορισμός συνδρόμου

Έχω το σύνδρομο εάν έχω:
Αυξημένη ομφαλική περίμετρος παράλληλα με άλλα 2 κριτήρια.

Συνέπειες συνδρόμου:
Αυξημένες πιθανότητες για να ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μορφή μεταβολικού συνδρόμου είναι και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες.

Το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν γενετικώς επιρρεπή άτομα αποκτούν υπερβολικό βάρος, Κατ' αυτόν τον τρόπον, παράγοντες όπως ή ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη έως ανύπαρκτη σωματική δραστηριότητα διαμορφώνουν ένα «τοξικό» περιβάλλον που ραγδαία αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο στεφανιαίου θανάτου ενώ άλλες μελέτες διαπιστώνουν διπλασιασμό του κινδύνου στεφανιαίας νόσου όταν η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη συνδυάζεται και με παρουσία μεταβολικού συνδρόμου.

Η θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνει τη βελτίωση της βασικής υποκείμενης μεταβολικής διαταραχής, δηλαδή της αντίστασης των περιφερικών ιστών στην δράση της ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή του τρόπου ζωής (ελάττωση του σωματικού βάρους και μέτρια καθημερινή σωματική άσκηση), καθώς και με την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συνυπάρχουν (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, κυρίως μείωση της LDL, διαβήτης), τελευταίες έρευνες τοποθετούν το ποσοστό των εφήβων από 12 – 19 ετών που παρουσιάζουν μεταβολικό σύνδρομο στο 4,2%.

Η δίαιτα έχει μεγάλη συμβολή στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, αφού οι υποθερμιδικές δίαιτες μειώνουν το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, ενώ βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και τον γλυκαιμικό έλεγχο. Μείωση 5-7% του αρχικού βάρους σε παχύσαρκους είναι ικανή για να βελτιώσει σημαντικά όλες τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου.

Έμφαση τελευταία δίνεται στη μεσογειακή δίαιτα, η οποία μπορεί να μειώσει κατά 50-70% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σ' αυτούς που την ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News