Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τροπολογία για ένταξη ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης περιέχει το αντιρατσιστικό

Τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να επεκταθεί η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης από ομόφυλα ζευγάρια.

Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που έκρινε αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο.

Όπως γράφουν "Τα Νέα", η απόφαση έχει ληφθεί και το Σύμφωνο θα επεκταθεί καθώς στις 7 Νοεμβρίου ελήφθη απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος της τροπολογίας είναι να να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες περιπέτειες με προσφυγές και καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Όπως αναφέρουν τα Νέα, η τελευταία απόφαση που δικαίωσε τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και τον σύντροφό του, αποτελεί νομολογιακό πυλώνα για ανάλογες υποθέσεις.

Το πρώτο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήρθε μετά την συνάντηση που είχε προχθές αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος και αυτό το θέμα.

Όπως άλλωστε αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τις 19 χώρες που έχουν εισαγάγει στο εθνικό τους δίκαιο νομοθετικές μορφές ένωσης ζευγαριών, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν αποκλείσει από αυτήν τη νομική προστασία τα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Σημειώνεται ότι πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και που εξομοιώνει το θεσμικό πλαίσιο του τελευταίου με εκείνο του πολιτικού γάμου, κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της Κουμουνδούρου στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης υπενθυμίζει πως:

"Η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης στη χώρα μας, νοείται και επιτρέπεται μόνο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων αποκλείεται στην Ελλάδα από την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Η παντελής απουσία θεσμικής ρύθμισης και η απόλυτη αδυναμία άσκησης του δικαιώματος ομόφυλων προσώπων στην οικογενειακή ζωή, λόγω και της απουσίας αποτελεσματικών ένδικων μέσων για τη διεκδίκησή του στη χώρα μας, οδήγησε σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας, για παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου".

6 σχόλια:

  1. μονο συμφωνο συμβιωσεις; να γινεται και γαμος οπως κανουν στο εξωτερικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ Η ΑΞΙΟΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΓΥΜΝΙΣΤΗΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΤΡΙΓΥΡΝΑΩ ΓΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ? ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΡΑΤΣΙΤΣΕΣ ΒΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ. ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΓΚΕΗ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ.???? ΤΙ ??? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ? Ε ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΒΡΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ! ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΟΙ ΓΚΕΗ ΝΑ ΤΡΙΓΥΡΝΑΝΕ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΕΙΠΑΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΑΦΥΣΙΚΟ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ! ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ? ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ,ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ? ΑΝΤΕ ΛΙΓΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΞΤΕ. ! ΦΤΑΝΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πλήση εγκεφάλου στα κοριτσάκια μας να μετράνε τα κοκαλάκια τους δε σε πείραξε, το αισχρό υβρεολόγιο της καθημερινότητας (ελα ρε μ***** τι κανεις χαθηκες! κτλ κτλ) δε σε πείραξε, οι διαφιμήσεις του jumbo δε σε πείραξαν, όλα τα ξε**** της TV δε σε πείραξαν, τα τούρκικα της TV δε σε πείραξαν ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ; Προτιμώ τα παιδιά μου να βλέπουν αυτό παρα να παίζουν grand thief auto ή να βλέπουν κρυφά το dvd της Τζούλιας και να γίνουν ελληναράδες!

      Διαγραφή
  4. Κι εγω που αγαπάω τον Μήτσο, πότε θα κάνουμε οικογένεια δηλαδή;
    Χαράλαμπος + Μήτσος Love!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν δεν σου αρεσει να τους βλεπεις να φιλιουνται και να περπατανε χερι με χερι ειναι απλο, κλεινεις τα ματια σου αν δεν σου αρεσει να τους βλεπεις στη τι βι ειναι απλο αλλαζει καναλι, την σεμνοτητα να την κρατησεις για τον εαυτο σου δεν σε ενοχλουνε και ποιος εισαι εσυ που θα υποδειξης στον καθενα πως θα εκφραζεται; ποιος εισαι εσυ που θα κρινεις τους αλλους; κουμαντο στην οικογενεια σου να κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News