Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Προκηρύσσεται διαγωνισμός για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο


Θα έχει συνολικό μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα και προορίζεται να εμποδίζει την είσοδο μεταναστών στην χώρα.
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 4η Οκτωβρίου 2011. Αυτό γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναδέλφων του για το πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.


Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο υπουργός είπε ότι το συνολικό μήκος θα είναι 10,3 χιλιόμετρα, θα κατασκευαστεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους και ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, όπως είπε ο κ. Παπουτσής, θα γίνει εγκατάσταση στην Ορεστιάδα συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης με χρήση θερμικών καμερών πάνω σε ιστούς που βρίσκονται σε σταθερά σημεία και η προμήθεια:

- Δύο ελικοπτέρων με θερμικές κάμερες

- Πέντε αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης

- Τεσσάρων αυτοκινούμενων μονάδων με ακτίνες Χ για τη «σάρωση» του εσωτερικού οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες

- 40 φορητών θερμικών καμερών

- 210 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4

- Λογισμικού ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών i2

- 44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με ισάριθμα ειδικά οχήματα μεταφοράς τους.

Επίσης, θα εγκατασταθεί Σύστημα Πληροφοριών Σέγκεν δεύτερης γενιάς.

Προμήθειες λιμενικού

Για το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή προβλέπεται η προμήθεια:

- 6 σκαφών παράκτιας περιπολίας μήκους 20 μέτρων, παντός καιρού με ταχύτητα 30 - 40 κόμβων/ώρα

- Ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης μήκους 50 μέτρων με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων

- Δυο ταχύπλοων περιπολικών σκαφών (φουσκωτά)

- 15 διοπτρών νυχτερινής παρατήρησης

- 30 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4

Παράλληλα θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού για το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, εγκατάσταση συστήματος ραντάρ για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο βόρειο Αιγαίο και προγραμματισμός προμήθειας για 25 κιάλια θερμικής απεικόνισης.

Το σύνολο του προγράμματος, όπως σημείωσε ο κ. Παπουτσής, θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 55 εκατομμύρια προέρχονται από εθνικούς πόρους, τα 200 εκατομμύρια από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 20 εκατομμύρια από επιχορηγήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε ακόμη για τις περιπολίες της δύναμης Φρόντεξ στα χερσαία σύνορα του Έβρου και στα θαλάσσια ελληνο-τουρκικά σύνορα, για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής.

Για τη χορήγηση ασύλου, πρόσθεσε, ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις από 47.000 ανέρχονται πλέον σε 38.100 ενώ θα δοθεί περιθώριο δυο μηνών σε 7.700 αιτούντες οι οποίοι δεν έχουν ενεργή ροζ κάρτα για 4 εξάμηνα να πάνε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αλλοδαπών για ανανέωση της κάρτας τους.


ΠΗΓΗ:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News