Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ικανοποίηση και αγωνία από την επίσκεψη Στρος-Καν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ικανοποίηση από την στήριξη που της προσέφερε και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων εκφράζει η κυβέρνηση για την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στη χώρα μας.

Παράλληλα αποκωδικοποιεί το αυστηρό του μήνυμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει-όπως ευθέως ο ίδιος δήλωσε- και την μείωση των μισθών, το ύψος των οποίων συνδέει πλέον με την παραγωγικότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ανοικτή στήριξη στην κυβέρνηση από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως και η επίθεσή του στη Νέα Δημοκρατία-παρότι αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά μας- βοηθάει στην εδραίωση της θέσης της στο εσωτερικό της χώρας, καθώς εμφανίζει ως μονόδρομο την πολιτική που ακολουθεί.

Παρότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν είναι ποτέ συμπαθής στη χώρα που «πίνει» το… φάρμακο-αν και ο κύριος Στρος-Καν χειρίστηκε με εξαιρετικό τρόπο τη δημόσια παρουσία του- η ηγεσία της κυβέρνησης εκτιμά ότι οι τοποθετήσεις του συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει και των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών.

Βεβαίως υπάρχει και η αντίθετη εκτίμηση, ότι δηλαδή να σε επαινεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ και να επιτίθεται στον αντίπαλό σου βοηθάει τον αντίπαλο, πλην όμως η εκτίμηση αυτή είναι μειοψηφική εντός της κυβερνήσεως.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την τοποθέτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν υπέρ της «χωρίς νέους όρους» επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ κρατούν και τις προειδοποιήσεις του ότι «πολλά απομένουν να γίνουν» και μάλιστα «τα πιο δύσκολα».

Ο κ. Στρος-Καν μάλιστα προανήγγειλε περαιτέρω μείωση των μισθών και συντάξεων τονίζοντας ότι οι αυξήσεις που είχαν δοθεί τα τελευταία χρόνια κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Απαρατήρητες δεν πέρασαν βεβαίως οι αιχμές του για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, καθώς ξεκαθάρισε ότι από αυτόν τον παράγοντα θα εξαρτηθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν επίσης δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για καθυστερημένη προσφυγή στο ΔΝΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι λιγότερο χειρότερα για τη χώρα.

Στην κυβέρνηση, πάντως, έχει σημάνει κατάσταση συναγερμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ , ο πρωθυπουργός είχε συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς ενόψει και του αυριανού κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στις 12 το μεσημέρι εξάλλου σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα την εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές.

Δηλώσεις Στρος Καν:




Δηλώσεις Παπανδρέου:




---
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News