Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Το κρυφό χαρτί του Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους αγρότες - Τι θα πει και τι θα δώσει


Την ώρα που οι αγρότες στα μπλόκα ψάχνουν τη σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα κατέβει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο οικονομικό επιτελείο μετράνε ευρώ-ευρώ το κονδύλι που όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί "μπροστά" στον διαμαρτυρόμενο αγροτικό κόσμο αντί στο τέλος του χρόνου και δεν είναι άλλο από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά τη μείωση του φόρου στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, αλλά και τον μειωμένο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και τη μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα τους καλοκαιρινούς μήνες, χθες μπήκαν στα ταμεία του ΕΛΓΑ 110 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις των πληγέντων σε Θεσσαλία και Έβρο μετά τις φυσικές καταστροφές.

Όλα δείχνουν ότι το ταμείο για την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων "στέρεψε" και αυτό θα είναι και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα το απόγευμα ή την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα συναντήσει την αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου. "Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα", έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, με τους αγρότες παρόλαυτα να χαρακτηρίζουν ψίχουλα τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στη Βουλή και να επιμένουν για περισσότερα.

"Οχι" στην προνομιακή μεταχείριση μίας επαγγελματικής τάξης έναντι άλλης, ακόμη και αν τα αιτήματά της είναι δίκαια, λέει το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή με την ικανοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων με δίκαιο τρόπο. Συνεπώς, τι αποτέλεσμα θα έχει η συνάντηση; Πόσο ευχαριστημένοι θα φύγουν οι αγρότες από την Ηρώδου Αττικού και τι θα κάνουν αμέσως μετά; Θα παραμείνουν στα μπλόκα, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ή θα αποκλιμακώσουν την διαμαρτυρία επανερχόμενοι σε άλλο χρόνο;

Παράλληλοι αγώνες

Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι οι αγρότες δεν έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, όμως ο προβληματισμός ενόψει ευρωεκλογών για το τραύμα που μπορεί να αφήσει αυτό το μέτωπο στη "γαλάζια" παράταξη είναι υπαρκτός. Εξάλλου οι αγρότες στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση στήριξαν σε μεγάλο ποσοστό τη Νέα Δημοκρατία με το Μέγαρο Μαξίμου να μην επιθυμεί απώλειες 3 μήνες πριν από τις εκλογές. Αυτές θα επιχειρήσει να "σώσει" στέλνοντας το μήνυμα του διαλόγου και των ανοιχτών θυρών, γι’αυτό άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αμέσως μετά τη λήψη της επιστολής των αγροτών- δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπεί όλον τον αγροτικό κόσμο.

Παράλληλα όμως η κυβέρνηση τρέχει και το project "ευρωεκλογές" με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανοίξει ατύπως την προεκλογική περίοδο με επισκέψεις σε μεγάλους δήμους της χώρας, προβάλλοντας τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, "του κόμματος που κράτησε την χώρα στην Ευρώπη", όπως λέει συχνά ο κ. Μητσοτάκης. Η οικονομία παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης-αν και "πληγωμένο" από τον επίμονο πληθωρισμό, ενώ η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, βασική προεκλογική δέσμευση, δεν έχει ακόμη αρχίσει να φαίνεται εν τοις πράγμασι.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται πολλά έργα και στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ στο πλευρό του θα έχει τον πρόεδρο του Ευρωπακού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα.

Με την παρουσία του ο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει τη στήριξή του στον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά και στη χώρα, λίγους μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, και λίγες ώρες μετά το ψήφισμα το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Το ψήφισμα, περιγράφει με μελανά χρώματα τις εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα με ελλειπείς δικαστικές έρευνες, όπως οι υποκλοπές ή το ναυάγιο της Πήλου, τις αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων και τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενα ψηφίσματα, λόγω της υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News