Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Reuters: Η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη «φυλακή» των δανειστών

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά των δανειστών της», προειδοποιεί ο γνωστός αρθρογράφος της στήλης Breakingviews του Reuters, Hugo Dixon, παρακολουθώντας στενά τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.

Όπως επισημαίνει, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει απεγνωσμένα να ξεφύγει την καταστροφική επιτροπεία της Ελλάδας από τους δανειστές και να βάλει οριστικό τέλος σε αυτή, σε έναν χρόνο που τελειώνει το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, αυτή ήταν η βασική του δέσμευση, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Dixon, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το εξής: Η χώρα να ξεφύγει από αυτή την υψίστης ασφαλείας φυλακή και να πάει σε μια συμβατική φυλακή. Και φυσικά αυτό θα συμβεί μόνο εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπεριφέρεται «όπως πρέπει».

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, όμως η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να του δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» και αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Αιτία; Μια σωρεία λαθών - στα οποία υπέπεσε - και υποσχέσεων που δεν τήρησε, με αποτέλεσμα να πλήξει την οικονομία.

«Ωστόσο, εάν η Ελλάδα κατορθώσει να ξεφύγει από τη φυλακή των δανειστών της, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως καταφέρει να κερδίσει μια ακόμη εκλογική διαδικασία», τονίζει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

«Μια πλήρης και καθαρή έξοδος από την επιτροπεία αμέσως μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος δεν είναι καθόλου ρεαλιστική. Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει καλά αυτό.

Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι διαρκής. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – όταν και εάν δοθεί στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους – δεν είναι αρκετή από μόνη της για να κατορθώσει η χώρα να διασφαλίσει την έξοδό της στις αγορές. Η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Αλλά πιστωτική γραμμή χωρίς επιτροπεία δεν έχει. Και εκεί θα ξεκινήσουν και πάλι τα προβλήματα για τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί θα πρέπει να εφεύρει μια πολύ καλή ιστορία να πει στους Έλληνες για να τους πείσει.

Όποια ελευθερία και να εξασφαλίσει η Ελλάδα, αυτή δεν θα είναι παρά βραχύβια. Η χώρα θα παραμείνει πάντοτε δέσμια της επιτροπείας των δανειστών της», καταλήγει ο Hugo Dixon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News