Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Σκωληκοειδίτιδα στους ενήλικες: Συμπτώματα και πιθανές επιπλοκές

Ο πόνος εντείνεται όταν ο πάσχων βαδίζει ή βήχει

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού «σάκου» που κρέμεται ανάμεσα στο λεπτό και στο παχύ έντερο στην δεξιά πλευρά του σώματος.

Αν και κατά κανόνα εκδηλώνεται στις ηλικίες 10 έως 30 ετών, το 5-7% των κρουσμάτων εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η φλεγμονή αυτή προκαλεί πόνο που αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και σιγά-σιγά μετακινείται προς την δεξιά κάτω πλευρά της κοιλιάς. Τυπικά, ο πόνος αυτός εντείνεται σταδιακά σε μια περίοδο 12-18 ωρών και τελικά γίνεται πολύ έντονος και εστιασμένος χαμηλά στην κοιλιά.

Συμπτώματα

Εκτός από τον πόνο, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει:

-Ανορεξία
-Ναυτία
-Εμετό
-Πυρετό

Ο πόνος εντείνεται όταν ο πάσχων βαδίζει ή βήχει, δεν μπορεί να ισιώσει το σώμα του και νιώθει ανακούφιση μόνο όταν είναι ξαπλωμένος και κουλουριασμένος.

Αντιμετώπιση


Ο γιατρός εξετάζει καταρχάς κλινικά τον ασθενή, ο οποίος πονάει πολύ όταν ο γιατρός πιέσει χαμηλά δεξιά την κοιλιά του. Μπορεί επίσης να υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις που δείχνουν αυξημένες τιμές σε δείκτες όπως τα λευκά αιμοσφαίρια.

Σε μερικές περιπτώσεις, γίνονται και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Εάν η σκωληκοειδίτιδα είναι οξεία, θεωρείται επείγον περιστατικό και χειρουργείται αμέσως, καθώς υπάρχει κίνδυνος περιτονίτιδας. Πρόκειται για γενικευμένη μόλυνση της κοιλιάς, που εκδηλώνεται όταν «σκάσει» η σκωληκοειδής απόφυση και το περιεχόμενό της διασπαρεί μέσα στην κοιλιά. Η εγχείρηση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά (μέσω μικρών τομών) ή με ανοικτή εγχείρηση.

Εάν ο ερεθισμός είναι ήπιος ή υπάρχει απόστημα, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για να υποχωρήσει και κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η εγχείρηση.

Επιπλοκές

Εάν η απόφυση αφαιρεθεί πριν «σκάσει», η ανάρρωση μετά την επέμβαση είναι πολύ γρήγορη. Εάν έχει προηγηθεί η ρήξη, η ανάρρωση είναι πιο αργή, ενώ υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών.

Στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται:

-Oι συμφύσεις (ανάπτυξη μη φυσιολογικών ιστών που συνδέουν τα διάφορα όργανα της κοιλιάς μεταξύ τους ή τα όργανα με το δέρμα)
-Τα αποστήματα
-Η απόφραξη του εντέρου
-Η μόλυνση στο εσωτερικό της κοιλιάς (περιτονίτιδα)
-Η μόλυνση του χειρουργικού τραύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News