Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

CIA: Η Ρωσία βοήθησε στην εκλογή Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος και η CIA δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας

Δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται μυστική έκθεση της CIA, υποστηρίζει ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία εκτιμά πως η Ρωσία ενεπλάκη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στο Λευκό Οίκο και όχι για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην εκλογική διαδικασία.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που έλαβαν γνώση της έκθεσης, τονίζει ότι οι υπηρεσίες κατασκοπίας έχουν εντοπίσει άτομα που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση και τα οποία διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks χιλιάδες emails από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής αλληλογραφίας του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν στην Post ότι τα άτομα αυτά είναι γνωστά στις υπηρεσίες πληροφοριών, προσθέτοντας ότι οι ενέργειές τους αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.

«Είναι εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου, βοηθώντας έτσι τον Τραμπ να εκλεγεί», ανέφερε στην εφημερίδα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή η άποψη είναι κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα», σημειώνει το δημοσίευμα, «προσπαθεί εδω και μήνες να αποφασίσει πώς να χειριστεί αυτές τις υποτιθέμενες επιθέσεις Ρώσων χάκερ, με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση της έντασης με τη Μόσχα, αλλά και να κατηγορούνται για προσπάθειες προώθησης της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον.

Σύμφωνα με την Post, η CIA παρουσίασε τη μυστική της έκθεση σε μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε ένα ευρύ σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές. Τα στελέχη της CIA εξήγησαν στους γερουσιαστές πως είναι πλέον «απολύτως ξεκάθαρο» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας, τόνισαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τον Οκτώβριο, η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα την Ρωσία ότι διεξάγει μια συντονισμένη επιχείρηση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες. Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί κάθε κατηγορία περί παρέμβασης τους στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει πειστεί ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα του Τραμπ, αρμόδια για τη μετάβαση της εξουσίας, εξέδωσε ανακοίνωση χθες, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπείας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την εντολή μεταβίβασης των mails στα WikiLeaks, τόνισε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος στην εφημερίδα. Τα πρόσωπα βρίσκονταν περισσότερο «ένα βήμα» μακριά από την ρωσική κυβέρνηση παρά εργάζονταν ως κυβερνητικοί υπάλληλοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των mails, ανέφερε η Post.

Ο Λευκός Οίκος και η CIA δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News