Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΦΑΚΕΛΟΣ «ΑΔΕΣΠΟΤΑ»: Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας!

Σημαντική η εθελοντική προσφορά του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» - Η ευθύνη ανήκει στο Δήμο Αλμωπίας, ο οποίος δείχνει διάθεση να αντιμετωπίσει το θέμα στα πλαίσια του νόμου

Δυναμικά συνεχίζει την προσπάθειά του ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα».

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε αρκετός κόσμος, μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιμτσιρίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Σηφάκης που εκπροσώπησαν το Δήμο Αλμωπίας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Παραστατίδης αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου, οι οποίες είναι εθελοντικές και βοηθούν εδώ και αρκετά χρόνια την τοπική μας κοινωνία. Βέβαια, υπάρχουν οι στενόμυαλοι που θεωρούν πως ο Φιλοζωικός Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να… μαζέψει όλα τα σκυλιά και να… καθαρίσει την πόλη, ωστόσο μάλλον δεν γνωρίζουν ότι ο ρόλος του Συλλόγου είναι σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους επικουρικός και έχει ως στόχο να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες. Παρόλαυτά, ο Σύλλογος της Αλμωπίας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, χάρη στους εθελοντές του που υπερβάλουν εαυτούς.

Όπως είπε ο κ. Παραστατίδης, «ο κόσμος πιστεύει ότι είμαστε υπεύθυνοι για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους, όμως δεν είναι έτσι. Εμείς βοηθάμε για να λυθούν κάποια προβλήματα. Υπεύθυνος όμως είναι ο Δήμος σύμφωνα με τη νομοθεσία». Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή, τόνισε ότι «πιστεύω πως θα είναι πολύ καλή, όμως θα πρέπει να καταλάβει ο Δήμος πως δεν μπορεί να τα κάνει όλα ο Σύλλογος, όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιμτσιρίδης από την πλευρά του ανέφερε πως από την πρώτη μέρα που ανέλαβε διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη κονδυλίων. «Προσπαθήσαμε να βάλουμε τουλάχιστον 1.000 ευρώ για να κάνουμε σύμβαση με κτηνιάτρους», δήλωσε στη συνέχεια σημειώνοντας μάλιστα πως τον βαραίνει η ευθύνη η οποία όπως είπε δεν έχει να κάνει μόνο με τα ζώα, αλλά και με τους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να νοιώθουν ασφαλείς. Επιπλέον, δεσμεύτηκε στον προϋπολογισμό του 2015 να υπάρχει ενισχυμένο κονδύλι, ενώ παραδέχτηκε κάτι που γνωρίζουμε όλοι, ακόμα και αυτοί που κατηγορούν τους φιλόζωους, ότι δηλαδή τα αδέσποτα δεν δημιουργούνται μόνα τους, αλλά οφείλονται κυρίως σε ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ιδιοκτήτες οι οποίοι τα εγκαταλείπουν με την πρώτη ευκαιρία, χωρίς να νοιάζονται για το κοινωνικό σύνολο. Ο κ. Τσιμτσιρίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας ομάδας περισυλλογής, η οποία όμως θα απαρτίζεται από εκπαιδευμένα μέλη, ενώ έκανε για άλλη μια φορά σαφές πως οι νόμοι αναφέρουν ότι τα ζώα που περισυλλέγονται αφού περνούν από τις απαραίτητες διαδικασίες (τσιπάρισμα, εμβολιασμός, στείρωση περίθαλψη κ.τ.λ.), πρέπει να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, βάζοντας τέλος στην φαντασία κάποιων οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει αρμόδιος που θα «μαντρώσει» μια για πάντα τα αδέσποτα. Η μόνη λύση είναι η στείρωση των ζώων και η ευαισθητοποίηση όλων μας, ώστε να καταδικάζουμε άμεσα φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων που βλέπουμε γύρω μας.

Ο Γιάννης Σηφάκης αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του Συλλόγου, τονίζοντας ότι απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες και σημειώνοντας ότι θα πρέπει ο ρόλος του Συλλόγου να περιοριστεί στην κοινωνική ευαισθητοποίηση, στο να επικουρεί τον Δήμο και να βοηθά στην πρόληψη, καθώς όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε μία μετακίνηση ευθυνών από τους πραγματικούς αρμόδιους προς τους εθελοντές του Συλλόγου.

Επιπλέον, ακούστηκαν αρκετές προτάσεις και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, όπως το ότι θα πρέπει να υπάρξει συστηματική καταγραφή και τσιπάρισμα των αδέσποτων ζώων, με στόχο να έχουν οι αρμόδιοι μία ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος και να βρουν ευκολότερα μια λύση. Επίσης, έγινε αναφορά στο φαινόμενο που παρατηρείται έξω από κάποια σχολεία με αγέλες ζώων, ζητώντας να υπάρξει ένας τρόπος αντιμετώπισης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παραστατίδης αναφέρθηκε και σε μία πρόσφατη καταγγελία που δέχτηκε και αφορούσε σε ένα άσπρο βανάκι το οποίο ξεφόρτωσε σκυλιά στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου στην Αριδαία, καλώντας όποιον γνωρίζει κάτι να το καταγγείλει.

ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ!

Φτάνει πια με αυτή την εξωφρενική κατάσταση! Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να πετάνε σαν σκουπίδια τα μωρά που γεννάνε τα ζώα τους δύο φορές τον χρόνο. Δεν είναι επιτρεπτό, δεν είναι ηθικό, είναι απολίτιστο, είναι σκληρό. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο πετάνε την ευθύνη από πάνω τους. Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζουν αθώα πλάσματα είτε στον θάνατο, είτε να γίνουν αδέσποτα, εάν και εφόσον κάποια από αυτά επιβιώσουν. Και αυτοί οι ίδιοι αργότερα να παραπονιούνται για τα αδέσποτα που αυτοί δημιούργησαν. Και να χαρακτηρίζονται «γραφικοί» οι φιλόζωοι που θέλουν να τα σώσουν και να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, ενώ οι κατ’ ουσίαν εγκληματίες και παρανομούντες να μην έχουν καμία επίπτωση.

Είναι να απορεί κανείς γιατί κάποιοι προτιμάνε αυτή την μη ανθρωπιστική λύση και δεν προβαίνουν στην στείρωση των ζώων τους. Είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση, ρουτίνα πλέον για τους κτηνιάτρους και με πολλά οφέλη για το ίδιο το ζώο, όπως αύξηση του μέσου όρου ζωής, αποφυγή διαφόρων ασθενειών που μπορεί να αποβούν μοιραίες για το ζώο, όπως πυομήτρα, καρκίνο σε μήτρα και ωοθήκες κ.α.

Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αδέσποτων ζώων, αλλά ανεύθυνων ιδιοκτητών.

Δημοσιεύθηκε στη Σύγχρονη Εβδομαδιαία Εφημερίδα Aridaia News!

8 σχόλια:

  1. μαζέψτε τα αδέσποτα επιτελους γελάει κάθε πικραμένος με το μπάχαλο με τα αδέσποτα.Ταίζουν τα αδέσποτα λες και θέλουν να ζήσουν χίλια χρόνια.Θα μας τρελάνετε ωρέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όλοι ονειρευόμαστε μια πόλη χωρίς αδέσποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. An einai filozoi kai ta agapane toso, na ta mazepsoun ola se ena xoro, na ta steirosoun, na ta frontisoun kai na organosoun event iotheisas oste opoios thelei zoaki, na iothetisei ena apo ta proin adespota. Aman pia, mas exoun prijei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει, ορισμένοι βρήκατε το πρόβλημα της ζωής σας με τα αδέσποτα! Εκεί νοιώθετε δυνατοί, με αυτά τα βάζετε! Ανθρωπογενές το πρόβλημα, αλλά που μυαλό για να σκεφτείτε ως άνθρωποι! Αν αυτό είναι το όνειρο. αλοίμονο στα όνειρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπα! και γιατί να τα μαζέψουν? μας αρέσει να γυρνάνε κοπαδάκια τρία τρία ,πέντε πέντε να γαυγίζουν αγριεμένα τα γλυκούλια να απειλούνε όποιον θέλουν ε κι αν βρωμίζουν παντού τι να κάνουμε..δε πειράζει μμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για επαναφορά των ζώων στο "φυσικό" τους περιβάλλον λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται.
    ΔΕΝ απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
    Τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής αναλαμβάνουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας των αδέσποτων

    Ο νόμος προβλέπει ΚΑΙ ευθανασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν τηρειτε κανενας κανονας καθαριότητας.Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου δυστυχώς .Βλεπουμε μονο φιλοζωους να ταίζουν και κανέναν να καθαρίζει.Τι θα γίνει? οι ιδιοι πρέπει και να καθαρίζουν τα περιτώματα αφου τα ταιζουν κι όλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News