Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Γνωρίζοντας την ιστορία και τα έθιμα της Πλατάνης Έδεσσας

"Στον τόπο που γεννήθηκα"

Στην Πλατάνη Έδεσσας πραγματοποίησε γυρίσματα η εκπομπή "Στον τόπο που γεννήθηκα" της 4Ε.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού είχε την ευκαιρία να αναδείξει πολλές ομορφιές.

Η εκπομπή πηρέ πλανά από το χωριό, ενώ τραβήχθηκαν πλάνα από την καθημερινότητα των κατοίκων.

 
Επίσης έγινε η αναπαράσταση του εθίμου της «Χελιδώνας», ενώ ξεχωριστή νότα έδωσε η αναπαράσταση του εθίμου «Βόι ντουντούλε» που δεν πραγματοποιείται στις μέρες.

Η κάμερα της εκπομπής είχε την ευκαιρία να καταγράψει την εκτέλεση της νόστιμης σεντονόπιτας, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τους παραδοσιακούς χορούς στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλατάνης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική αναδρομή του χωριού έγινα από τον δάσκαλο.

Ιστορική αναδρομή

‘’Το πρώτο ρεύμα κατοίκων στην Πλατάνη και η ίδρυση της’’

Ένα µεγάλο τµήµα του πληθυσμού των κατοίκων του Άνω Λουτρακίου, αποχώρησε λόγω των αντίξοων συνθηκών (φτώχεια, λιµός και κλεψιά) µε προορισµό έναν µόνιµο και σίγουρο τόπο.    

Πριν το 1907, τρία αδέρφια αδερφών Πασλαµούσκηδες, έφυγαν από το Λουτράκι (περιοχή Αριδαίας) και ο πρώτος τους σταθµός ήταν το Πάτηµα. Λόγω των δυσχερειών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον χώρο αυτό, αναζητώντας ένα τόπο για µια καλύτερη επιβίωση. Φτάνουν στο Κλεισοχώρι αλλά και εκεί οι συνθήκες ήταν δύσκολες, εξαιτίας του άγονου εδάφους. Από εκεί, µετά κατευθύνονται προς την Έδεσσα. Αγοράζουν ένα σπίτι (κοντά στα καταρρακτάκια) πίσω από το σπίτι του Μίχου και για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους, βρίσκουν εργασία στην πλατεία της Έδεσσας, χρησιμοποιώντας αγροτικά εργαλεία. Όµως, κι αυτή τη φορά η τύχη δεν ήταν µε το µέρος τους. Έτσι αναγκάζονται να ξαναγοράσουν τα Ζώα τα οποία προηγουμένως είχαν πουλήσει. Έπειτα από την Έδεσσα πάνε στο Λουτροχώρι.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον Μπέη (αφέντης, τιμητικός τίτλος των Τούρκων) από το Γιαβόρνι, μετά από διάλογο η οικογένεια Πασλαμούσκα αποφασίζει να καθίσει δύο χρόνια με τον Μπέη και το 1912 ο Μπέης αποφασίζει να πουλήσει το χωριό στους κατοίκους λέγοντας τους να πάει να βρει τους μουστερήδες (μουστερήδες: είναι αυτοί που αγοράζουν), όπως και έγινε…

Οι οικογένειες που ήρθαν πρώτες και εγκαταστάθηκαν στο Γιαβόρνι ήταν του Χ.Καλιώση, του Δ.Πασλαμούσκα, του Γ.Γώγου, του Π.Τσίτση, του Ι.Μίσιου, του Τ.Γιάντση, του Χ.Αντωνίου, του Χ.Μπουρδάνη, του Λ.Λαζάρου, του Ι.Κώστα, του Χ.Νίκλη, του Π.Τσάπα και η οικογένεια του Π.Στουγιαννίδη. Μετά κατευθύνεται προς την Έδεσσα καλώντας τις οικογένειες Κύρτση, Σαλαμπάση και Σιούπη και τέλος πάει στην Κορυφή στους Τσάμηδες, καλώντας όλους αυτούς να έρθουν για μόνιμη εγκατάσταση στο χωριό. Το χωριό τότε χωρίστηκε αυτόματα σε 12 μερίδια. Τα δύο πήρε η οικογένεια Κύρτση, το ένα μέρος οι αδελφοί Πασλαμούσκα, και τα υπόλοιπα οι άλλες οικογένειες.

«Το συμβόλαιο της Πλατάνης 28 Μαΐου 1923»

Το συμβόλαιο του χωριού υπογράφτηκε της 28 Μαΐου του 1923 όπου δόθηκε και η ονομασία του χωριού Γιαβόργιανη. Το συμβόλαιο υπογράφτηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, με συμβολαιογράφο από την Έδεσσα τον κ. Κωνσταντίνο Σταφυλά και με μάρτυρες απ’ το χωριό Πόδος, της: Τσαούση Θωμά και Παπαδημητρίου Χρήστο.

«Στάδια ονομασίας της Πλατάνης από το 1907 έως το 2007»

Τα στάδια ονομασίας του χωριού από το 1907 έως το 2007 είναι τα ακόλουθα:

ΣΤΑΔΙΟ 1: Στα ντόπια Μακεδονικά η λέξη «γιάβορ» σημαίνει Πλατάνι (παλιό όνομα) δηλαδή Γιαβόρνι σημαίνει «η Πλατάνη».

ΣΤΑΔΙΟ 2: Της 2 Μαρτίου του 1926 μετονομάστηκε το Γιαβόρνι σε Πλατάνη (ΦΕΚ. Α97/1926). Το χωριό ονομάστηκε Πλατάνη, διότι στο χωριό είχε πολλά πλατάνια. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια των γερόντων: «Είναι ευλογημένος ο τόπος όπου μπορεί να φυτρώσει και το πλατάνι και η ελιά».

ΣΤΑΔΙΟ 3: Ο Συνοικισμός «Πλατάνη» αναγνωρίσθηκε ως κοινότητα Πλατάνης στο Διάταγμα της 6ης Αυγούστου του 1934 (ΦΕΚ. Α285/1934). Ενώ πριν το 1934 ο συνοικισμός της Πλατάνης και της Αγίας Φωτεινής (Όσλαινη) ανήκαν στην κοινότητα Φλαμουριάς.

ΣΤΑΔΙΟ 4: Από το 1997 και μετά με το σχέδιο «Καποδίστριας» η κοινότητα Πλατάνης μετονομάζεται σε Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνης και ανήκει στο Δήμο Έδεσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News