Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Ποιος είναι ο Carlo Acutis, ο Ιταλός έφηβος που γίνεται Άγιος;


Αυτή την εβδομάδα, η Καθολική Εκκλησία ανήγγειλε την αγιοποίηση ενός εφήβου με καταγωγή από την Ιταλία, ονόματι Carlo Acutis, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία το 2006 σε ηλικία 15 ετών.

Το να αναγνωριστεί κάποιος ως άγιος στην Καθολική Εκκλησία μπορεί να πάρει δεκαετίες, και μερικές φορές ακόμη και αιώνες – μια Αργεντίνα του 18ου αιώνα ήταν το πιο πρόσφατο πρόσωπο που ανακηρύχθηκε άγιο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ενώ η επίσημη αγιοποίηση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, ο Acutis έχει ήδη αποκτήσει πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο – υπάρχουν ήδη μπλουζάκια και εικόνες αφιερωμένα στον νεαρό άγιο σε ιστότοπους όπως το Etsy και το Redbubble.

Η τελετή αγιοποίησης με επικεφαλής τον Πάπα Φραγκίσκο θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό το 2025, πράγμα που σημαίνει ότι η Καθολική Εκκλησία μπορεί να δώσει το όνομά του σε εκκλησίες και ενορίες και ότι θα τον θυμούνται κάθε χρόνο σε μια «γιορτή».

Εδώ είναι όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον Acutis.
 

Γεννήθηκε στο Λονδίνο

Ο Acutis γεννήθηκε στο Έντμοντον του βόρειου Λονδίνου το 1991. Αφού μετακόμισε στο Μιλάνο με τους γονείς του όταν ήταν μικρός, η μητέρα του Acutis περιγράφει πώς ο γιος της έδινε χρήματα σε φτωχούς ανθρώπους στην πόλη από την ηλικία των τριών ετών, υπερασπιζόταν ανάπηρους συμμαθητές του στο σχολείο και πήγαινε γεύματα και υπνόσακους στους άστεγους.
Το διαδίκτυο

Ο Acutis έμαθε μόνος του να κωδικοποιεί στο δημοτικό σχολείο και τελικά χρησιμοποίησε τις δεξιότητές του για να δημιουργήσει ιστότοπους για καθολικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και έναν που κατέγραφε θαύματα σε όλο τον κόσμο, σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες και με χάρτες και άλλα οπτικά στοιχεία.

Ο Acutis απολάμβανε να παίζει βιντεοπαιχνίδια όπως το Halo, το Super Mario και το Pokémon – έκανε επίσης αστεία βίντεο με τα σκυλιά του και τα ανέβαζε στο διαδίκτυο.

«Αγαπούσε τη φύση και τα ζώα, έπαιζε ποδόσφαιρο, είχε πολλούς φίλους της ηλικίας του, τον έλκυαν τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής επικοινωνίας, ήταν παθιασμένος με την επιστήμη των υπολογιστών και, αυτοδίδακτος, έφτιαχνε ιστότοπους για να μεταδώσει το Ευαγγέλιο, να επικοινωνήσει αξίες και ομορφιά», δήλωσε ο καρδινάλιος.
 

Τα θαύματα

Το πρώτο θαύμα το οποίο αποδίδεται στον Acutis έλαβε χώρα το 2013, όταν το Βατικανό αναγνώρισε ότι μεσολάβησε από τον ουρανό το 2013 για να σώσει τη ζωή ενός παιδιού από τη Βραζιλία που έπασχε από μια σπάνια πάθηση. Σύμφωνα με το Βατικανό, το τετράχρονο παιδί θεραπεύτηκε αφού προσευχήθηκε στον Acutis και ήρθε σε επαφή με ένα κομμάτι από τα ρούχα του.

Ένα δεύτερο θαύμα αποδόθηκε στον Acutis τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν ένα κορίτσι από την Κόστα Ρίκα ανάρρωσε από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι μετά από ατύχημα με ποδήλατο. Ανάρρωσε αφού η μητέρα της προσευχήθηκε στον τάφο του Acutis στην Ασίζη.

Η σορός του Acutis βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ανοιχτό τάφο στο Ιερό της Σπαλιάς της Ασίζης, όπου λέγεται ότι είναι ντυμένος με το αγαπημένο του ρούχο: μπλε τζιν με μαύρα αθλητικά παπούτσια Nike.

Το χρονοδιάγραμμα για την επίσημη αγιοποίηση του Acutis είναι ασαφές, αλλά σύμφωνα με το Vatican News, πιθανότατα θα αναγνωριστεί κατά τη διάρκεια της επετειακής γιορτής της Καθολικής Εκκλησίας το 2025.

*Με πληροφορίες από Dazed & BBC | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News