Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ξεκινά η επέλαση του καύσωνα: 40άρια και σκόνη μέχρι την Πέμπτη - Απότομη αλλαγή από το Σαββατοκύριακο


O πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έφτασε νωρίς και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που ενδεχομένως να αγγίξουν ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά από μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους (ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία στο Δημόσιο), ενώ αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Στα μέχρι στιγμής πάντως μετεωρολογικά δεδομένα ο καύσωνας φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Πέμπτη (13/5), ημέρα όπου αναμένεται και η κορύφωσή του προτού αρχίσει να υποχωρεί. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιώντας για το κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα.

Τάσος Αρνιακός: Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Για τον καύσωνα που ξεκινά μίλησε σήμερα το πρωί ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από ένα ισχυρό κύμα σκόνης που θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

«Από σήμερα θα έχουμε 40άρια και 41 βαθμούς. Θα είναι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη, αλλά και η σκόνη που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αύριο Τετάρτη (12/6) περιμένουμε 42άρια, ενώ την Πέμπτη (13/6) αναμένεται η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς από την Αφρική. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, καθώς και στην πεδιάδα της Μεσσαράς», ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός στην πρόγνωσή του.

Μετά τον καύσωνα έρχονται άνεμοι και βροχές

«Από Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει μια σημαντική αποκλιμάκωση με την θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και 10 βαθμούς κάτω. Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους βορειοδυτικούς και χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί αυτοί οι άνεμοι είναι πάντα επικίνδυνοι για πυρκαγιές μετά από καύσωνα. Θα έχουμε ωστόσο βροχές και μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας», συνέχισε.

Meteo: Από το Σάββατο υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ, κορύφωση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας την τρέχουσα εβδομάδα και κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Θερμότερες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 12/6 και η Πέμπτη 13/6, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News