Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πυρηνόκαρπα: Πάνω από τους 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου - Ο μεγαλύτερος όγκος σε Πέλλα και Ημαθία


Ο μεγαλύτερος όγκος συγκομίζεται σε Πέλλα και Ημαθία. Η αξία των εξαγωγών μεταποιημένων φρούτων φτάνει ετησίως τα 400 εκατ. ευρώ.

Σε περισσότερους από 400.000 τόνους αναμένεται να φτάσει η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). Ειδικότερα, η χρονιά είναι –σύμφωνα με τους ιθύνοντες– υπερπρώιμη και οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή του προϊόντος στα τέλη Ιουνίου.

«Η αποτίμηση που έχουμε για την περσινή χρονιά είναι ότι η παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων που συγκομίστηκε το 2023 φτάνει τους 320.000 τόνους. Η εκτίμησή μας για τη φετινή χρονιά είναι ότι η αναμενόμενη παραγωγή θα ξεπεράσει τους 400.000 τόνους», δήλωσε στην «ΥΧ» ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής βιομηχανικών ροδάκινων συγκομίζεται στην Πέλλα και στην Ημαθία, ενώ μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούνται στη Λάρισα και στο Αμύνταιο.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί και μεταποιητές, η χρονιά είναι υπερπρώιμη και σε ορισμένα χωράφια παρατηρείται μικροκαρπία, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.

Η συγκομιδή των συμπύρηνων ροδάκινων αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις για την τιμή παραγωγού δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί, καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα η εμπορική περίοδος. Να σημειωθεί ότι το 2023 η τιμή παραγωγού στα βιομηχανικά ροδάκινα κυμάνθηκε μεταξύ 35 έως 38 λεπτών ανά κιλό.

Πάντως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων είναι η έλλειψη εργατών γης. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μεταποιητές που δεν βρίσκουν εύκολα εργάτες για απασχόληση στα κονσερβοποιεία φρούτων.

Υψηλό κόστος παραγωγής

«Οι παραγωγοί και οι μεταποιητές είμαστε αυτοί που ‘‘τραβάμε’’ το κουπί. Το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά) για τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων είναι υψηλό όπως και για τους μεταποιητές το κόστος της συσκευασίας είναι πανάκριβο (κουτιά, χαρτοκιβώτια κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, η γιγάντωση των σούπερ μάρκετ και τα ολιγοπώλια πιέζουν τις τιμές και λυμαίνονται την αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΕ. Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, η ελληνική παραγωγή κομπόστας και μεταποιημένων φρούτων (ροδάκινο, βερίκοκο, αχλάδι, φρουτοσαλάτα, χυμοί, κατεψυγμένα φρούτα) κρατιέται τα τελευταία χρόνια σε σταθερά επίπεδα. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κονσερβοποιών, η αξία των εξαγωγών μεταποιημένων φρούτων, με αιχμή του δόρατος την ελληνική κομπόστα ροδάκινου, φτάνει ετησίως τα 400 εκατ. ευρώ.

Το 2023 «έκλεισε» με μείωση 5% στην τιμή της κομπόστας

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της αγοράς, το 2023 ήταν μια «ήρεμη» χρονιά, όπως λένε χαρακτηριστικά οι μεταποιητές, με την παραγωγή να είναι μικρότερη σε σύγκριση με το 2022. «Ελαφρά χαμηλότερες ήταν οι τιμές για την κομπόστα το 2023, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2022. Η ζήτηση του χυμού ήταν περιορισμένη το 2023, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σε γενικές γραμμές, το 2023 ήταν μια ήρεμη χρονιά» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Επισημαίνεται ότι το 2022 είχαμε αύξηση της ζήτησης της ελληνικής κομπόστας λόγω της καταστροφής της παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου που είχε σημειωθεί στην Ισπανία, αλλά και της περιορισμένης παραγωγής στη Χιλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές κονσερβοποιίες πριν από περίπου 6-7 χρόνια πουλούσαν 12, 13 ακόμα και 14 εκατ. χαρτοκιβώτια. Τα τελευταία χρόνια, το σκηνικό έχει αλλάξει και οι πωλήσεις έχουν πέσει στα 9-11 εκατ. χαρτοκιβώτια.

Διπλάσια η τιμή της κομπόστας στο ράφι των σούπερ μάρκετ

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελληνικής κομπόστας είναι η «ψαλίδα» στις τιμές που παρατηρούνται μεταξύ της τιμής εργοστασίου και της τιμής που φτάνει στους καταναλωτές στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ της ΕΕ, γεγονός που σύμφωνα με τους μεταποιητές βάζει «φρένο» στην κατανάλωση.

«Ένα μεγάλο ζήτημα για την κομπόστα είναι η δυσαναλογία ανάμεσα στην τιμή πώλησης από τα εργοστάσια μεταποίησης και στην τιμή διάθεσης στα μεγάλα κυρίως σούπερ μάρκετ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ουσιαστικά η τιμή που φτάνει εκεί είναι διπλάσια της τιμής εργοστασίου. Εκτιμώ προφανώς ότι το γεγονός αυτό περιορίζει την κατανάλωση. Η τιμή που θα βρει ο καταναλωτής την κομπόστα στη συσκευασία του ενός κιλού, σε σούπερ μάρκετ της ΕΕ είναι αυτήν την περίοδο στα 2,29 ευρώ και φτάνει ακόμα και τα 2,80 ή και 3 ευρώ. Από τα δικά μας εργοστάσια το προϊόν φεύγει στην τιμή του 1,15 ευρώ το μονόκιλο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΕ.

Συνεργασία ΕΚΕ με ΑΠΘ για τον ιό που πλήττει τα ροδάκινα

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς, αλλά και στον κλάδο της μεταποίησης ο ιός που πλήττει τη ροδακινοκαλλιέργεια (παραμόρφωση ροδάκινων και νεκταρινιών) σε Πέλλα και Ημαθία. Όπως λένε οι αρμόδιοι, η αγορά ροδάκινου δεν θα επηρεαστεί φέτος από το φαινόμενο, αλλά υπάρχει ο φόβος επέκτασής του τα επόμενα χρόνια, με κίνδυνο να τιναχτεί στον «αέρα» μία από τις πλέον δυναμικές δενδροκαλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας.

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) έχει ξεκινήσει για το ζήτημα του ιού συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια. Επισημαίνει, δε, ότι το φαινόμενο πλήττει μόνο την παραγωγή και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

«Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΑΠΘ με τους οποίους συνεργαζόμαστε, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε αποτελέσματα από τις ιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων που θα πραγματοποιήσουν. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο της εξάπλωσης του φαινομένου τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Αποστόλου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΠΑΑΤ, ΕΚΕ, παραγωγοί, ΔΑΟΚ κ.λπ.) βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

Στόχος όλων είναι να γίνει άμεσα καταγραφή της έκτασης του φαινομένου της παραμόρφωσης των πυρηνόκαρπων σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ ήδη το φαινόμενο ερευνά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΕΔΟΠ για την καταχώριση των προσβληθεισών εκτάσεων σε Πέλλα και Ημαθία

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταχώρισης των αγροτεμαχίων –χρηματοδοτείται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ)– στα οποία έχει παρατηρηθεί η παραμορφωτική ασθένεια στην καλλιέργεια της ροδακινιάς.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκέντρωσης όλων των δεδομένων των προβληματικών αγροτεμαχίων θα καταχωρίζονται τα σχετικά στοιχεία, σε περιβάλλον i-cloud, έτσι ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα και καταγραφή του φαινομένου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΔΟΠ, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τις εκτάσεις στις οποίες εντοπίζεται το φαινόμενο της παραμόρφωσης των πυρηνόκαρπων σε Πέλλα και Ημαθία.

Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγρόκτημα 10 στρεμμάτων στις Αμπελιές Γιαννιτσών και μέσα σε τρία έτη εξαπλώθηκε σε αρκετά χωριά της Πέλλας, ενώ πρόσφατα ο ιός πέρασε και σε ροδακινιές στον κάμπο της Ημαθίας. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί περισσότερα από 5.000 στρέμματα ροδάκινων και νεκταρινιών στους δύο φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμφάνιση του ιού και στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημερωτική σύσκεψη στη Βέροια, το Σάββατο 15 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ, παρουσία του υφυπουργού Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, του βουλευτή ΝΔ Ημαθίας, Τάσου Μπαρτζώκα, του περιφερειακού συμβούλου ΠΕ Ημαθίας, Στέργιου Μουρτζίλα, εκπροσώπου της ΠΕ Πέλλας, του προέδρου της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, εκπροσώπων των ΔΑΟΚ Ημαθίας και Πέλλας, παραγωγών, γεωπόνων κ.ά. Στην εκδήλωση επισημάνθηκαν ζητήματα που αφορούν σειρά μέτρων και ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από την πλευρά του το ΥΠΑΑΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον τρόπο ενίσχυσης των πληγέντων παραγωγών, ωστόσο οι αρμόδιοι διερευνούν τον τρόπο εξεύρεσης κονδυλίων για την ενίσχυση των παραγωγών που θα έχουν απώλεια στο εισόδημά τους και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε εκριζώσεις δέντρων.

Πηγή: ypaithros.gr

3 σχόλια:

  1. Ή χαρά του λύκου ξεκινάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10 λεπτά το κιλό και πολύ είναι μια χαρά είστε και ευχαριστώ στον Μητσοτάκη να λέτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΚΕ φέτος θα τα φάει περίπου στα 33 λεπτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News