Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ


Σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους, με τους φόβους για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή να πληθαίνουν.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε το σύνολο των 200 ιρανικών drones και πυραύλων, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και Βρετανίας, με το IDF έχει σημάνει λήξη συναγερμού για τους πολίτες που έσπευσαν στα καταφύγια.

Τα περισσότερα drones και πύραυλοι αναχαιτίστηκαν εκτός της χώρας, ενώ προκάλεσαν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ένα 10χρονο κορίτσι στο Νότιο Ισραηλ τραυματίστηκε από θραύσματα.

«Ήταν νόμιμη άμυνα»

Για ενέργεια που εντάσσεται στο δικαίωμα της νόμιμης άμυνάς του για τον βομβαρδισμό στο προξενείο Δαμασκού κάνει λόγο στην επίσημη δήλωσή της η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί.

Πιο αναλυτικά: «Διεξήχθη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη νόμιμη άμυνα. Η στρατιωτική δράση του Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Η επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή. Είναι μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος, από το οποίο οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ!».

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο»

Διάγγελμα προς τον λαό του Ισραήλ απηύθυνε αμέσως μετά την επιβεβαίωση της επίθεσης του Ιράν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε ότι είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο, «αμυντικά και επιθετικά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει απάντηση.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News