Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Υπόθεση μικρού Άλεξ: 18 χρόνια μετά μια μάνα ακόμη βασανίζεται


Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 2006, όταν ξεκίνησε το θρίλερ της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ, στην Βέροια.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά, κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται τα λείψανα του. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, η μητέρα του ζει στο ίδιο μαρτύριο.

Ακόμη, προσμένει να μάθει τι απέγινε το σώμα του παιδιού της, ακόμη παρακαλά να της πουν που βρίσκονται τα λείψανα του, ώστε να μπορέσει να φτιάξει ένα τάφο, και να πηγαίνει να ανάβει ένα καντηλάκι στη μνήμη του Άλεξ της.

«Ο χρόνος έχει σταματήσει στο 2006. Σε εκείνο το βράδυ που ο Άλεξ δεν γύρισε σπίτι. Αν και για κάποιους έχει κλείσει, για μένα είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς δεν έχω μάθει την αλήθεια. Δεν έχω βρει ακόμη το παιδί μου» λέει η Νατέλα, μητέρα του Άλεξ, σε συνέντευξη της λιγα χρόνια πριν και συνεχίζει: «Απλώς περιμένω. Ελπίζω κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι να μου πουν που βρίσκεται ο γιος μου. Γιατί όλοι ξέρουν, αλλά σιωπούν. Εγώ όμως είμαι πάντα εδώ, για τους θυμίζω τι έγινε. Για να μην ξεχάσουν. Γιατί εγώ δεν ξεχνώ».

.  

Το χρονικό της εξαφάνισης

Το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, ο Άλεξ είχε τελειώσει την προπόνησή του στο μπάσκετ και κατευθυνόταν προς του ΠΡΟΠΟ του πατριού του.

Οι έρευνες της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» έδειξαν ότι ο μικρός εκείνη την χρονική περίοδο ήταν προβληματισμένος από την απόρριψη κάποιων συμμαθητών, που έφτανε πολλές φορές και στον ξυλοδαρμό του. Πρόκειται για το πρώτο θύμα σχολικού μπούλινγκ που σόκαρε τη χώρα.

Σαράντα μέρες μετά την εξαφάνιση του παιδιού, η Αγγελική Νικολούλη σε έρευνά της στη Βέροια, εδραίωσε με μαρτυρίες την δράση της παρέας των αδίστακτων ανηλίκων εναντίον άλλων αδύναμων. Εντόπισε τον ένα από τους πέντε «σκληρούς» μαθητές και κατάλαβε από το διάλογο που είχαν, ότι τα παιδιά ευθύνονται για την εξαφάνιση του άτυχου 11χρονου.

Η δημοσιογράφος αν και κατευθύνθηκε στην Ασφάλεια της πόλης, η εκδοχή της θεωρήθηκε ακραία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε λάθος έρευνες.

Την ομάδα της βίας αποτελούσαν δύο Ελληνόπουλα αδέλφια, ένας Αλβανός, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ρουμάνος. Οι ηλικίες τους τότε, από 11 έως 13 χρόνων. Τα πέντε παιδιά αργότερα ομολόγησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή. Το δεύτερο καίριο λάθος των Αρχών ήταν ότι δεν τα κράτησαν μακριά από το περιβάλλον τους, με τη βοήθεια του Εισαγγελέα ανηλίκων και ειδικών ψυχολόγων, μέχρι να βρεθεί η σορός του μικρού Άλεξ.

Αποτέλεσμα το δασκάλεμά τους από γονείς και νομικούς. Το ένα μετά το άλλο, τα τρία από τα πέντε παιδιά ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και ισχυρίστηκαν ότι είπαν ψέματα στις Αρχές.

Άπλετο φως από την έρευνα του «Τούνελ»

Η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη είχε μιλήσει με κατοίκους, εκπαιδευτικούς, με φίλους και συμμαθητές του Άλεξ και είχε ακολουθήσει όλες τις πιθανές διαδρομές του μαθητή εκείνη τη μοιραία νύχτα. Πραγματοποίησε έρευνα στη Γερμανία και στην Γεωργία όπου πίστευαν οι αστυνομικοί ότι έχει οδηγηθεί ο Άλεξ. Βρήκε τον θείο του στη Γερμανία, τη γιαγιά και τον πατέρα στη Γεωργία και απέδειξε ότι το παιδί δεν είχε μεταφερθεί στις συγκεκριμένες χώρες. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οδήγησε πάλι την έρευνα στην πλατεία της Βέροιας όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Άλεξ και τότε βρέθηκε η άκρη.

Υπάλληλος φροντιστηρίου αποκάλυψε ότι το βράδυ εκείνο η παιδική συμμορία την είχε ενοχλήσει και απειλήσει. Προέκυψε δηλαδή ότι τα παιδιά της βίαιης ομάδας είχαν κινηθεί εκείνη την μοιραία νύχτα στον δρόμο που θα ακολουθούσε ο Άλεξ.

Και όμως το γεγονός αυτό το είχε αποκρύψει το ένα ελληνόπουλο από την Αγγελική Νικολούλη που τον ρώτησε σχετικά. Μετά την μαρτυρία της υπαλλήλου η δημοσιογράφος επέμενε στην έρευνά της. Ταξίδευε αιφνιδιαστικά στη Βέροια και έβρισκε τα παιδιά και μάρτυρες.

.  

Σόκ προκάλεσε η αποκάλυψη φίλης της οικογένειας των Ελλήνων.

Η γυναίκα τη νύχτα που χτυπήθηκε θανάσιμα ο Άλεξ από την παιδική συμμορία, βρέθηκε στο σπίτι των Ελλήνων και άκουσε το παραμιλητό του μικρότερου. Φώναζε «πέθανε το παιδί, πέθανε. Φωνάξτε τον παππού μου…».

Η μητέρα και η γιαγιά των Ελλήνων που βρίσκονταν στο σπίτι, αδιαφόρησαν και δεν ανησύχησαν ούτε όταν την άλλη μέρα δημοσιοποιήθηκε ο χαμός του μικρού Άλεξ. Θεωρείται σίγουρο από το περιβάλλον τους, ότι ενημέρωσαν την ίδια νύχτα και τον παππού τους που βοήθησε τα εγγόνια του, αφού ήταν ο κηδεμόνας τους.

Αποτέλεσμα η ομάδα των «σκληρών» να χωριστεί στα δύο και ο μικρός Βορειοηπειρώτης να αποκαλύψει στην Αγγελική Νικολούλη όλα όσα συνέβησαν τη νύχτα που ο Άλεξ έχασε τη ζωή του. Το παιδί με τη βοήθεια και της δημοσιογράφου, μετοίκησε στην Αθήνα μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας που τον τρομοκρατούσαν για να πάρει πίσω τα όσα κατέθεσε και στις Αρχές.

Όπως αποκάλυψε ο βορειοηπειρώτης, ο Άλεξ τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από ένα τσακωμό με την «παρέα» στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Δημαρχείο.

Τα παιδιά που προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημα, τον μετέφεραν σε ένα ακατοίκητο σπίτι και τον άφησαν αβοήθητο να πεθάνει μες στον χιονιά. Δύο μέρες μετά έβαλαν το νεκρό παιδί σε ένα καρότσι, το κάλυψαν και το μετέφεραν στο ποτάμι της Μπαρμπούτας όπου τον άφησαν. Πιθανότατα να εξαφάνισαν το πτώμα του ενήλικες από το περιβάλλον τους. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές.

.  

Η Δίκη

Η Αγγελική Νικολούλη κατέθεσε στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Δικαστήριο. Έπεισε και άλλες οικογένειες που τα παιδιά τους είχαν δεχθεί ακραίες επιθέσεις από την ίδια ομάδα, να εμφανιστούν και να καταθέσουν για να πάψει ο τρόμος στην Βέροια.

Τα παιδιά κρίθηκαν ένοχα από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το νόμο περί ανηλίκων, τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα. Το αδίκημα που τους βάραινε ήταν το κακούργημα της μη σκοπούμενης, θανατηφόρου σωματικής βλάβης και η περιύβριση νεκρού.

Το 2011 ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων της «σκληρής» παρέας που γνώριζε τότε τι είχε συμβεί, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών, για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και για ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Οι γονείς των μελών της σκληρής παρέας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή αφού κρίθηκαν ένοχοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Μόνο η μητέρα του Ρουμάνου αθωώθηκε γιατί είχε ζητήσει τη βοήθεια των Αρχών για την παραβατικότητα του γιου της.

Τον Ιανουάριο του 2014, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Βέροιας επιδίκασε στη μητέρα του Άλεξ Μεσχισβίλι, Νατέλα Ιτσουαϊτζε το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη από τον χαμό του μονάκριβου γιου της.

.  

Καταδίκασε συνολικά τους 11 από τους 13 εναγόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 11χρονου Άλεξ στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν το συγκεκριμένο ποσό.

Ωστόσο απέρριψε την αγωγή για τη μητέρα του Ρουμάνου και για έναν από τους τρεις αδελφούς αναφέροντας ότι δεν έχουν αντικειμενική ευθύνη.

Οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το έγκλημα ανήλικοι και ενήλικες, δεν αποκάλυψαν που εξαφάνισαν την σορό του άτυχου παιδιού.

Οι εκδοχές που «κατέρρευσαν»

Κάποιοι υποστήριζαν ότι ο Άλεξ έπεσε θύμα παιδεραστίας. Άλλοι ότι τον σκότωσαν για να του αφαιρέσουν τα όργανα και κάποιες άλλες φωνές έλεγαν ότι το παιδί ζει. Όλα αυτά ερευνήθηκαν βαθιά από το «Τούνελ» από τον πρώτο καιρό της έρευνας, αλλά δεν προέκυψε κανένα στοιχείο. Τα άτομα που υποστήριζαν αυτές τις εκδοχές, κλήθηκαν από τις δικαστικές Αρχές να δώσουν τα όποια στοιχεία τους, αλλά αυτά που ισχυρίζονταν έπεσαν στο κενό.

.  

«Θα τον πετούσαμε πεθαμένο στην αγκαλιά της μάνας του»

Εννέα χρόνια μετά την φρικτή δολοφονία του μικρού Άλεξ με την τραγική του μητέρα Νατέλα Ιτσουαϊτζε να μην έχει καταφέρει ακόμα να μάθει που είναι η σορός του γιου της, η Αγγελική Νικολούλη, ζωντάνεψε καρέ- καρέ την υπόθεση αυτή με τις μαρτυρίες τριών πρώην μελών της τότε πενταμελούς «σκληρής» ομάδας της Βέροιας, οι οποίοι μίλησαν στο «Τούνελ».

.  

Ο ένας, ο Βορειοηπειρώτης, εμφανίστηκε μετανιωμένος, ζήτησε συγγνώμη για την ιστορία του Άλεξ και απευθυνόμενος στους μαθητές που έχουν υποστεί bullying, έδωσε το δικό του μήνυμα.

«Μην υποκύπτετε, μιλήστε, αντισταθείτε…»

Υποστήριξε ότι το να συμμετέχεις σε μια ομάδα με βίαιη συμπεριφορά σε κάνει να νιώθεις ισχυρός, αλλά αν αποφασίσεις να φύγεις, σε κυριεύει ο φόβος από τις απειλές που δέχεσαι ότι θα πάθεις τα ίδια.

Ο μόνος τρόπος να γλυτώσει κανείς από έναν τέτοιο φαύλο κύκλο, είναι να μιλήσει. Στους γονείς του, στους δασκάλους του, ακόμη και στην Αστυνομία αν χρειαστεί όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σοκ όμως προκάλεσε η στάση και ο ακραίος λόγος του Αλβανού, που δεν έδειξε σε τίποτα μετανιωμένος. Μίλησε στη δημοσιογράφο με σκληρό ύφος, παραδέχτηκε πως βρίσκεται στη χώρα μας παράνομα και με θράσος είπε πως αν θέλουν οι «μπάτσοι» να πάνε τον βρουν. Τα λόγια του έφεραν ανατριχίλα:

«Αν τον σκοτώναμε εμείς δεν θα τον πετάγαμε αλλού, αλλά νεκρό στην αγκαλιά της μάνας του…».

Όταν η Αγγελική Νικολούλη τον ρώτησε γιατί στα λόγια του κρύβεται τόσο μίσος και οργή, απάντησε πως έχει καταστραφεί η ζωή του, πως κανείς δεν τον βοήθησε και κατηγόρησε τον Βορειοηπειρώτη που ομολόγησε τη δολοφονία του Άλεξ. Η Αγγελική Νικολούλη του θύμισε πως τότε είχε ομολογήσει και κείνος πως όλα συνέβησαν πάνω στο «παιχνίδι». Η απάντηση του ήταν: «Τότε έλεγα άλλα, τώρα λέω άλλα»…

Η δημοσιογράφος εντόπισε στην Αγγλία και το ένα από τα δύο ελληνόπουλα να ζει μία διαφορετική ζωή, διαγράφοντας από την μνήμη του όλα όσα έγιναν τότε.

«Η υπόθεση Άλεξ δεν υπήρξε ποτέ για εμάς», είπε με απίστευτο θράσος στην δημοσιογράφο.

Το μπέρδεμα με τα οστά αγνώστου στη Ραψομανίκη

Το 2014 το “Τούνελ” αποκάλυψε πως ένας εκταφέας στο χωριό Ραψομανίκη Ημαθίας, που βρίσκεται κοντά στη Βέροια, βρήκε σε έναν τάφο το σκελετό ενός νεαρού ατόμου χωρίς ρούχα και φέρετρο. Ενημέρωσε τον εκκλησιαστικό επίτροπο, αλλά όχι την Αστυνομία. Αμέσως μετά έθαψε τα οστά σε άλλο σημείο του νεκροταφείου, βάζοντας μάλιστα ένα σημάδι. Την ίδια περίοδο η μητέρα του ‘Αλεξ είχε ανακαλύψει ένα ανώνυμο σχόλιο στο διαδίκτυο που έλεγε ότι το σώμα του Άλεξ βρισκόταν θαμμένο στο ίδιο νεκροταφείο.

Η έρευνα που ακολούθησε δεν αποκάλυψε τα γυμνά οστά του νεαρού που είχε θάψει πρόχειρα ο εκταφέας που μίλησε στο «Τούνελ». Προέκυψαν όμως μαρτυρίες που επιβεβαίωσαν ότι πράγματι είχαν βρεθεί στο κοιμητήριο. Μάλιστα στο σημείο είχαν πάει τότε και αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας αλλά δεν τα έστειλαν για εξέταση.

Μετά από 17 χρόνια…

Πέρυσι τον Απρίλιο, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, υπόθεση της εξαφάνισης θρίλερ του μικρού Άλεξ, στην Βέροια, άνοιξε και πάλι μετά την θετική απάντηση που έδωσε η Εισαγγελία στην οικογένεια του παιδιού, για εξειδικευμένες έρευνες από ειδικό επιστήμονα, στο σημείο που φέρεται οι δολοφόνοι του να τον έχουν θάψει.

Ο νέος κύκλος ερευνών για να εντοπιστεί ό,τι απέμεινε από τον 11χρονο μαθητή, άνοιξε μετά από σχετική έρευνα της εκπομπής αλλά και από αίτημα που υπέβαλε προς την Εισαγγελία της πόλης ο συνήγορος της μητέρας του, Μανώλης Αναστασάκης.

«Υποβάλαμε το αίτημα στις 25 Ιανουαρίου και είχαμε θετική απάντηση από την Εισαγγελέα για τις έρευνες. Προτείναμε να δοθεί σχετική άδεια στον καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, κύριο Γρηγόρη Τσόκα, να διενεργήσει με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους, γύρω από τον Τριπόταμο ποταμό, στην περιοχή της Μπαρμπούτας, αλλά μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε αν η έρευνα είναι απόρρητη, όπως μας λένε ή δεν έχει ξεκινήσει καν», είπε από το στούντιο της εκπομπής ο κύριος Αναστασάκης.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην εκπομπή, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα στην Μπαρμπούτα, παρόλο που κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν τις Αρχές να ερευνήσουν ακόμα και στις αυλές των σπιτιών τους.

Φαίνεται πως μία μάρτυρας που είχε δει κάποιες ύποπτες κινήσεις, μετά από χρόνια μπέρδεψε βασικά στοιχεία στην κατάθεσή της στις Αρχές. Υπάρχουν όμως άλλοι που υποδεικνύουν την Μπαρμπούτα ως το χώρο ταφής του άτυχου μαθητή.

Εκεί και συγκεκριμένα στις όχθες του ποταμού, η παρέα των πέντε σκληρών ανηλίκων τον εγκατέλειψε νεκρό την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006. Στη συνέχεια κάποιοι ενήλικοι από το περιβάλλον τους, φρόντισαν να τον εξαφανίσουν εκεί γύρω.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει νεότερη εξέλιξη στην υπόθεση.

Με πληροφορίες από: anikolouli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News