Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Θ. Τζάκρη: «Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες με εγγυήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας»


Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις», αρχικά αναφέρθηκε στην τροπολογία για την ασυλία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ από την αστική τους ευθύνη, λέγοντας ότι την κυβέρνησή της ΝΔ μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος και ως «κυβέρνηση της ασυλίας».

«Η ΝΔ ιστορικά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην δεύτερη θητεία της και εμείς έχουμε χάσει τον λογαριασμό πόσες για ποιες ασυλίες έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα. Από την ασυλία των τραπεζιτών μέχρι την ασυλία των λοιμωξιολόγων της Επιτροπής Λοικοξιωλόγων. Μην δείτε εγκληματική πράξη έχετε μία φυσική ροπή να ψηφίσετε την ασυλία της. Όσες δεν μπορείτε να τις κουκουλώσετε μιντιακά, ακουλουθείτε την «νόμιμη» σε εισαγωγικά οδό της ασυλίας, προκειμένου να μπορούν τα στελέχη σας να κάνουν τις «δουλίτσες» σας και καταλαβαίνετε τι εννοώ «δουλίτσες» εσείς ξέρετε καλά από αυτές, χωρίς να κινδυνεύουν από ποινικές και αστικές ευθύνες. Τι είναι αυτό που ανακαλύψατε πάλι κ. Χατζηδάκη για τα στελέχη στο ΤΑΙΠΕΔ; Τι είναι αυτό το κακό που ετοιμάζονται να κάνουν και ετοιμάζεστε να τους καλύψετε;» είπε η κ. Τζάκρη.

Στην συνέχεια η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στο νόμο 4649/2019 του «Ηρακλή» που έδωσε εγγυήσεις 18 δις σε «αεριτζήδες» οι οποίοι ανέλαβαν δημοσία δαπάνη την διαχείριση των κόκκινων δανείων με μηδενικό ρίσκο και σίγουρο κέρδος. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να δημιουργηθεί μια ρηχή- ολιγοπωλιακή αγορά από 20 funds και 23 servicers, που επιβάλει τους κανόνες της. Και ενώ θα έπρεπε έστω και καθυστερημένα με το παρόν νομοσχέδιο να μπουν κανόνες σε αυτή την αγορά, ωστόσο, δεν προβλέπεται καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, καμία πρόβλεψη για τους δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα, ενώ προβλέπει προστασία του φορέα αγοράς και επαναμίσθωσης εις βάρος του δανειολήπτη, με ένα εξωδικαστικό μηχανισμό που θα λειτουργήσει (ίσως) για πολύ λίγους ευάλωτους δανειολήπτες, κλπ.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι η ΝΔ συνεχίζει να προστατεύει τα funds και τους servicers που έχουν αγοράσει τα δάνεια «κοψοχρονιά» ενώ οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να παραμένουν απροστάτευτοι.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια στόματος του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη που είναι «η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες με εγγυήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας».

.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News