Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Με σταυρό και όχι με λίστα οι Ευρωεκλογές: Προς ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλη τη χώρα - Όλες οι πληροφορίες


Στη διατήρηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024 προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός, με τις σχετικές αποφάσεις να οριστικοποιούνται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ είχε βάλει τέλος στα σενάρια για επαναφορά της λίστας για την εκλογή των ευρωβουλευτών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να εκλέγονται με σταυρό. Όμως, άφησε ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια, αν, δηλαδή, θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ή η χώρα θα χωριστεί σε περιφέρειες.

Το σενάριο με τις 5 περιφέρειες στις ευρωεκλογές

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, που έχει και τον ρόλο του «εκλογολόγου» της κυβέρνησης, ήταν αυτός που ανέλαβε να επεξεργαστεί τα σενάρια αυτά, παραδίδοντας στον κ. Μητσοτάκη τις διαφορετικές ρυθμίσεις. Η εναλλακτική που συζητήθηκε περισσότερο στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν το μοίρασμα της χώρας σε πέντε περιφέρειες: πρώτη η Αττική, δεύτερη η Πελοπόννησος με Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, τρίτη Μακεδονία και Θράκη, τέταρτη Θεσσαλία με Στερεά Ελλάδα και πέμπτη η Κρήτη μαζί με τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτή την περίπτωση οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονταν με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής, με την Αττική και την Μακεδονία να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Προς διατήρηση της ενιαίας λίστας για όλη τη χώρα

Ωστόσο, ύστερα από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να καταλήγει στην διατήρηση της ενιαίας λίστας για όλη τη χώρα. Κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διεργασιών σημειώνουν ότι το σπάσιμο της χώρας σε περιφέρειες για τις ευρωεκλογές θα συναντούσε και νομικές δυσκολίες, καθώς σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία όσοι εκλέγονται στην Ευρωβουλή εκπροσωπούν το σύνολο της χώρας και των πολιτών και όχι συγκεκριμένες περιφέρειες. Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τοπικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι στην εκλογή των κατάλληλων προσώπων για την εκπροσώπηση της χώρας στις Βρυξέλλες.

Σε έναν μήνα οι οριστικές αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του επόμενου μήνα θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου όλα τα κόμματα να προετοιμαστούν για τη μάχη των ευρωεκλογών κάνοντας εγκαίρως τους σχεδιασμούς τους.

Σήμερα ο πρωθυπουργός στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μία συζήτηση που ζήτησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα στις συγκεκριμένες περιοχές για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφές και κυρίως για τον σχεδιασμό που υπάρχει για την αποκατάσταση των περιοχών και την προστασία τους από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News