Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στους δρόμους της Ελλάδας - Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει


Xιονοπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν το Σάββατο σε περιοχές της χώρας μας κάτι που αναμένεται να καταστήσει υποχρεωτικές τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα ΙΧ.

Κακοκαιρία εξπρές αναμένεται αύριο Σάββατο 25 Νοεμβρίου, με καταιγίδες, αλλά και χιόνια σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Η πρόγωνση της ΕΜΥ αναφέρει ότι το Σάββατο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Θράκης και πιθανόν στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Όσοι λοιπόν κινηθούν στις περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις θα πρέπει να έχουν στο πορτμπαγκάζ τους αντιολισθητικά μέσα τα οποία θα τους επιτρέψουν να κινηθούν με ασφάλεια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο (Οκτώβριος-Απρίλιος) κατά την οποία ο νόμος επιτάσσει την ύπαρξη αντιολισθητικών μέσων εντός των οχημάτων, εφόσον, βέβαια, έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες θα αναφέρονται αναλυτικά τα επιμέρους οδικά τμήματα στα οποία οι οδηγοί θα υποχρεούνται να φέρουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες, τα χιονολάστιχα ή τις χιονοκουβέρτες.

Με λίγα λόγια, αλυσίδες εντός του οχήματος δεν χρειάζεται να υπάρχουν όλο το διάστημα Οκτώβριος-Απρίλιος, αλλά μόνο εφόσον απαιτηθεί από τις αρμόδιες αρχές μέσω σχετικών ανακοινώσεων, οι οποίες αναμένονται τις προσεχείς ώρες για τις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και ίσως στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις.

Πώς τοποθετούνται τα αντιολισθητικά μέσα;

Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα: 

- Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

- Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

- Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.

- Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

- Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

- Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Το πρόστιμο για όσους δεν φέρουν αντιολισθητικά μέσα όταν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές ανέρχεται 80 ευρώ, αλλά μειωμένο κατά 50% (επομένως μειώνεται στα 40 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News