Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Θ. Τζάκρη: «Οι αγρότες της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου να ξεχάσουν τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στις καλλιέργειές τους»


«Κενό γράμμα» η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πέλλας και Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρας Τζάκρη σχετικά με τις «Αποζημιώσεις στους αγρότες στην περιοχή της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου», των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη σφοδρή χαλαζόπτωση και βροχόπτωση που έλαβε χώρα στις 4 Ιουνίου 2023.

Η κ. Τζάκρη, ανέφερε ότι 5 μήνες μετά το καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή και παρά το γεγονός ότι η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι αγρότες, οι αγρότες και οι επαγγελματίες της περιοχής ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Επισήμανε ότι η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εκτός συνήθους διαδικασίας ώστε να δοθούν προκαταβολές, να εκτιμηθούν οι ζημιές πιο γρήγορα, ακόμη και οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στο φυτικό κεφάλαιο να εξελιχθούν πιο γρήγορα κλπ, που όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Ανέφερε ότι στις 4 Δεκεμβρίου λήγει η απόφαση έκτακτης ανάγκης και ρώτησε τον Υπουργό:

α) αν θα δοθούν προκαταβολές,

β) πότε θα γίνει η ολοσχερής εξόφληση των αποζημιώσεων,

γ) αν θα πληρωθούν οι αγρότες στο 100% των ζημιών,

δ) αν υπάρχει- κάποιο πρόγραμμα για την επίσπευση αποζημίωσης των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και

στ) πότε θα πληρωθούν οι άνθρωποι ή θα λάβουν αποζημίωση από την κρατική αρωγή για τις ζημιές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Από την πλευρά του ο κ. Σταμενίτης, απάντησε γενικόλογα, κάνοντας αναφορά για τον αριθμό των αναγγελιών και των δηλώσεων ζημιάς που υποβλήθηκαν το 2023 στην περιοχή της Πέλλας καθώς και στις περιοχές της Αραβησσού και Αχλαδοχωρίου, λέγοντας ότι:

α) η πληρωμή των αγροτών για ζημιές καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί στο δωδεκάμηνο, όπως γίνεται συνήθως. β) οι ασφαλιστικές εισφορές δε γίνεται να συμψηφίζονται διότι αποτελούν το έσοδο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταβολή των αποζημιώσεων. γ) όσον αφορά στα άλλα εργαλεία, όπως η κρατική αρωγή και η ΚΟΕ ανέφερε ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, χωρίς να δώσει οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες για την εξέλιξή τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News