Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Φορολογικό νομοσχέδιο: 5 άξονες για τη φοροδιαφυγή - Περιορισμοί στα μετρητά, σε προπληρωμένες κάρτες τα επιδόματα


Το φορολογικό νομοσχέδιο εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το οποίο συζητήθηκε σήμερα (31.10.2023) στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό και από το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη διασύνδεση, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και νέες παρεμβάσεις για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μια ολιστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κινείται σε 5 άξονες:

- Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών: «Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

- Ο περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.

- Οι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.

- Η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

- Ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Θέλω για λίγο να εμβαθύνω για το νέο σύστημα δίκαιης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών», είπε ο κ. Χατζηδάκης, πριν δώσει τον λόγο στον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

«Γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης;», διερωτήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Γιατί το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού μου αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τέλος επιτηδεύματος. Αυτό ανέρχεται στα 650 ευρώ και πλέον μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο αλλά και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο ενώ συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ.

Πώς θα περιοριστεί η χρήση μετρητών

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε για τις πρωτοβουλίες ώστε να περιοριστεί η χρήση μετρητών, οι οποίες χωρίζονται σε 4 άξονες:

- Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.

- Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής προπληρωμένης κάρτας.

- Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

- Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Σε προπληρωμένη κάρτα τα επιδόματα

Αλλαγές προβλέπονται και στην πληρωμή των επιδομάτων, καθώς εισάγεται η υποχρεωτική χρήση προπληρωμένων καρτών για τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα μπαίνει όριο αναλήψεων μέχρι 50% του κάθε επιδόματος. Για το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων στα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλεται από το 2024 η πλειοψηφία των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, εκτός από τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου.

Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News