Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Κωνσταντίνος Τσόρμπας: Αστική ανάπτυξη, καθαριότητα και περιβάλλον


Δεν είναι λίγες οι φορές που μια βόλτα στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών μπορεί να καταλήξει σε δυσάρεστη έκπληξη. Δυσάρεστη γιατί αντί για έναν περίπατο χαλάρωσης με τους φίλους σου, τα παιδιά σου, την σχέση σου ή την οικογένεια σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με δυσάρεστες οσμές και εικόνες από σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων.

Σαν πολίτες πλέον έχουμε περάσει σε άλλο στάδιο. Στην ως τώρα ζωή μου, με την κλιματική αλλαγή να μας επηρεάζει όλους ( ένα φαινόμενο που ξέραμε ότι θα συμβεί εδώ και χρόνια ) οι δάσκαλοι στα σχολεία αλλά και πολλοί άλλοι φορείς που ευαισθητοποιούνται με το περιβάλλον, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη της ανακύκλωσης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, αλλά και το πέταμα όλων των υπολοίπων σκουπιδιών στους ΚΑΔΟΥΣ και όχι στην γη.

Τα τελευταία χρόνια, οι προειδοποιήσεις έρχονται από όλους εμάς - τους πολίτες προς την δημοτική αρχή, που αντικρίζουμε γεμάτους κάδους με σκουπίδια που ξεχειλίζουν, αδέσποτα που τα παρασύρουν στις οδούς και ανακυκλώσιμα είδη που αλλοιώνονται πριν προλάβουν να ανακυκλωθούν.

Και αναρωτιέται πολίτης, τι να το πετάξω το χαρτόκουτο στην ανακύκλωση αφού θα καταλήξει σε κομμάτια χαρτιού που θα παρασύρουν τα αδέσποτα στις βιτρίνες μας (Απορία από ιδιοκτήτη καταστήματος στον πεζόδρομο Γιαννιτσών!).

Όχι κυρίες και κύριοι, δεν θα αλλάξουμε μια φιλοσοφία που χτίζαμε με πολύ κόπο εδώ και πολλά χρόνια γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Θα αλλάξουμε αυτούς!

Θα αναβαθμίσουμε την πόλη μας και θα αναδείξουμε τα κάλλη της. Πόσο πιο όμορφο θα ήταν να τοποθετούνταν και σε εμάς βυθιζόμενοι κάδοι;


Τέτοιοι σύγχρονοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, ακόμα και στην επαρχία. Σε εμάς το έργο άγνωστο!

Με τέτοιους κάδους αποφεύγεις:

* την δυσοσμία το καλοκαίρι,

* την υπερχείλιση των κάδων, αφού χωράνε διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τους απλούς,

* καθώς και την αλλοίωση των σκουπιδιών πριν φτάσουν στις χωματερές (αλλοίωση εννοώ ότι τα σκουπίδια επιστρέφουν στις οδούς και σέρνονται από οικοδομή σε οικοδομή και από βιτρίνα σε βιτρίνα).

Επιπλέον, χρειαζόμαστε προσωπικό για την καθαριότητα και άτομα που θα την επιτηρούν. Τι εννοώ με το τελευταίο ;

Αναρωτηθείτε λίγο πόσες φορές έχετε φτάσει σε κάδους και τους αντικρίζετε σπασμένους και κατεστραμμένους ή να περνάτε από δρόμους και να μην βλέπετε κανέναν κάδο καθόλη την διαδρομή . Αυτές οι δουλειές (της επίβλεψης) δεν αφορούν τον απλό εργαζόμενο στην καθαριότητα, αλλά τους υπευθύνους του, αυτοί θα κρίνουν τι χρήζει αντικατάστασης και που οι ανάγκες απαιτούν την προσθήκη νέων κάδων. Αν το πάμε ένα βήμα πάρα πέρα, γιατί αυτό σημαίνει ΜΕΛΛΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - αυτό σημαίνει σύγχρονη κοινωνία φιλική στο περιβάλλον, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε σχέδιο για την διαδρομή που θα ακολουθούν τα απορριμματοφόρα καθώς και όλα τα συνεργεία του δήμου μας ώστε να κινούνται χωρίς άσκοπες μετακινήσεις, φιλικά προς το περιβάλλον!

Γιατί εμείς εργαζόμαστε για ΟΛΟΥΣ, μαζί θα αλλάξουμε τις πόλεις και τα χωριά μας.

Τσόρμπας Κωνσταντίνος

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Πέλλας

με το "Μέλλον Δημιουργίας" του Στάθη Φουντουκίδη

3 σχόλια:

  1. Μπράβο Κωνσταντίνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω κατάστημα στο σημείο που αναφέρεις, είχες πολύ δίκιο! Εγώ να προσθέσω ότι δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια καμία επισκευή στο πλακόστρωτο, μόνο κάτι τρύπες μπαζοσαν με τσιμέντο και έχει γίνει το σημείο βουνό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστή τοποθέτηση. Έχει παραγινει το κακό. Το θέμα είναι να βλέπουμε στο μέλλον. Όχι να μένουμε στάσιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News