Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Επιλογή επαγγέλματος χωρίς προκαταλήψεις | Μηχανογραφικό 2023 - Άρθρο του Κωνσταντίνου Τσόρμπα


Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μαθητές και καθηγητές "τρέχουν" να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο, το εισιτήριο τους για την είσοδο στις σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ.

Η διαδικασία είναι απλή, η φιλοσοφία όμως;

Το μηχανογραφικό δελτίο είναι η σειρά προτίμησης σύμφωνα με τη δική μας κρίση και τα δικά μας θέλω, τη δική μας σειρά προτεραιότητας! Πάντα συμβουλεύω τους μαθητές οι επιλογές τους να είναι τα θέλω τους γιατί αυτές τις επιλογές θα κληθούν να υποστηρίξουν. Στην εποχή του ίντερνετ όλοι έχουμε πρόσβαση στις σελίδες των σχολών και αντίστοιχα όλες οι σχολές έχουν τα προγράμματα σπουδών αναρτημένα στους ιστοτόπους τους. Έτσι, κάθε υποψήφιος φοιτητής μπορεί να δει και να εξερευνήσει, με λεπτομέρειες, τα γνωστικά αντικείμενα που ασχολείται το κάθε τμήμα.

Πώς λειτουργούν οι βάσεις;

Εκτός εξαιρέσεων, οι βάσεις είναι η σχέση προσφοράς και ζήτησης. Οι βάσεις εισαγωγής λαμβάνουν χώρα τις προσφερόμενες θέσεις των σχολών και της ζήτησης της θέσης από τους υποψήφιους φοιτητές.

Αν και τα παιδιά έχουν τα όνειρα τους και δεν πρέπει ποτέ να τα εμποδίζουμε να κάνουν τις επιλογές τους, πολλές φορές οι τάσεις της κοινωνίας, η έλλειψη γνώσεων των επιλογών σε τμήματα και σχολές, καθώς και η έλλειψη γνώσεων πάνω στην ζήτηση της αγοράς εργασίας, δίνουν την "γραμμή" και αφήνουν τα παιδιά να ακολουθούν την περπατημενη σε επαγγέλματα κύρους και μόνο όσα είναι ευρέως γνωστά. Λάθος! Όλες οι σχολές υπάρχουν ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Τα επαγγέλματα δεν περιορίζονται ούτε εδώ αλλά ούτε και σε καμία χώρα στον κόσμο σε δασκάλους, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, ιατρούς ή οικονομολόγους. Υπάρχουν πλέον σχολές με επαγγέλματα του μέλλοντος, σχολές με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες, τα ψηφιακά μέσα, την σύγχρονη κοινωνία. Σίγουρα θα υπάρξουν νέα επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή ούτε έχουμε στο νου μας, μόνο και μόνο επειδή οι σύγχρονες ανάγκες θα το απαιτήσουν. Η είσοδος ενός φοιτητή στην πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι μόνο η αρχή για την εξέλιξη του, την ενηλικίωση και την ωριμότητα. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που θα επέλθουν, σε δεύτερο χρόνο, θα του δείξουν τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής του και τα περιθώρια ενδιαφέροντος και ασχολίας με το αντικείμενο που θέλησε να ασχοληθεί.

Εν κατακλείδι, μη στηρίζεστε αποκλειστικά στην τωρινή σας επιλογή. Δοκιμάστε και έχετε τον χρόνο να δείτε και να επιλέξετε. Η γνώση και η μάθηση είναι δια βίου και όπως έλεγε και ο Bacon... Η γνώση είναι δύναμη!

Καλές επιλογές χωρίς άγχος και χωρίς προκαταλήψεις για κανένα αντικείμενο και καμία σχολή πρώτου δείτε και διαβάσετε για αυτήν και τις προοπτικές που μπορεί να σας δώσει!

Τσόρμπας Κωνσταντίνος

Personal branding coach

Απόφ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)

3 σχόλια:

  1. Οποίος συνεργάζεται μαζί σου, μαθαίνει πραγματικά ποιος είναι και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει!!! Μπράβο! Μακάρι να βοηθήσεις κι άλλο κόσμο με τις συμβουλές σου! Εμένα πάντως με έκανες να μετράω επιτυχίες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωνσταντίνε, μόνο όσοι σε γνωρίσουν ξέρουν ... Το " είσαι με τα καλά σου; Μπορούν οι άλλοι και δεν μπορείς εσύ ;;;" Με ξεσήκωσε και τώρα κάνω δουλειά και παράλληλα σπουδές σε ένα αντικείμενο που μόνο εσύ κατάλαβες ότι μου ταιριάζει τόσο!!! Και πάνω από όλα πιστεύεις τόσο πολύ σε όλους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο!!! Δεν είναι μόνο οι επιστήμες, υπάρχουν και επαγγέλματα που μπορούν και πρέπει να διαλέγουν τα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News