Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Κωνσταντίνος Τσόρμπας: «Να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Πέλλας»


Η επίσκεψη στο Μουσείο Πέλλας, είναι μια επίσκεψη που αξίζει όλοι να προγραμματίσετε το συντομότερο δυνατόν.

Ένα μουσείο όπου είναι χωρισμένο σε ενότητες για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και του τρόπου ζωής της εποχής. Πέρα από το μουσείο και σε μικρή απόσταση από αυτό, υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος με τα διασωθέντα μνημεία και τους ναούς.

Το μέρος σε συγκινεί, κατά την παραμονή στον χώρο η ανακάλυψη του τρόπου ζωής των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων σε κάνει να νιώθεις υπερηφάνεια. Η τεχνολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους άλλους λαούς του τότε γνωστού κόσμου, η επιστήμη και η γραφή, ο τρόπος που έπρατταν τις συναλλαγές τους, δείχνουν την εξέλιξή τους σε βαθμό που είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πόσο μπροστά ήταν. Όπως μου ανέφερε μια από τις εργαζόμενες, «η τεχνογνωσία εκείνης της εποχής, δεν διαφέρει με το σήμερα, με το βασικό πλεονέκτημα της σημερινής εποχής να είναι η χρήση του ηλεκτρονικού ρεύματος. Παράλληλα, στη συνέχεια της περιήγησης ο επισκέπτης διαπιστώνει το ρόλο που διαδραμάτιζε η γυναίκα της εποχής εκείνης και σίγουρα εκπλήσσεται όταν μέσα από αντικείμενα διαπιστώνει πως υπάρχουν επίσης πολλά κοινά με τη σημερινή εποχή, όπως είναι ο καλλωπισμός τους με διάφορα μέσα.

Κατά την επίσκεψή μου ενημερώθηκα από το προσωπικό του Μουσείου, είδα από κοντά τον ζήλο με τον οποίο εργάζονται και υποδέχονται τους επισκέπτες και κατέληξα στο προφανές που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι δεδομένο: Ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει ψηλά στις προτεραιότητές της την ανάδειξη αυτού του «πλούτου» που έχουμε την τύχη να κοσμεί την περιοχή μας.

Όπως είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας Στάθης Φουντουκίδης, δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη και να μην προβάλλεις τα πλεονεκτήματα του τόπου σου. Για εμάς αποτελεί πρόβλημα η μη σωστή προβολή του Δήμου μας, υπάρχουν ακόμη συμπατριώτες μας που δεν ξέρουν που είναι τα Γιαννιτσά, που είναι η Πέλλα. Αυτό πρέπει επιτέλους να τελειώνει, δεν είναι δυνατό να ζούμε στην περιοχή που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, να έχουμε έναν υπέροχο αρχαιολογικό χώρο και ένα σύγχρονο μουσείο, παράλληλα δε και πλούσια παράδοση, πολιτισμό και έντονο αποτύπωμα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος (βλ. Μακεδονικό Αγώνα) και παρόλα αυτά να μην έχουμε καταφέρει να «μπούμε» γεωγραφικά και πολιτισμικά στο μυαλό του Έλληνα συμπολίτη μας. Πως θα σε επισκεφθεί κανείς αν δεν ξέρει που είσαι και ποιος είσαι;

Στα πλαίσια αυτά, θέλουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας.


Τέτοια θεωρούμε:

Α) Τον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας και το Μουσείο.

Β) Τον οικισμό της Κρώμνης, ένα ορεινό στολίδι, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες.

Γ) τον χώρο του Λουδία, όπου οραματιζόμαστε έναν πολυχώρο αναψυχής και αθλητισμού, συνδεδεμένο με την πόλη των Γιαννιτσών με ποδηλατόδρομο.

Δ) Τον πλούσιο πολιτισμό και λαογραφία μας, για την ανάδειξη των οποίων σκοπεύουμε να ασκήσουμε «πολιτισμική διπλωματία».

Κωνσταντίνος Τσόρμπας

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Πέλλας

με το συνδυασμό "ΜΕΛΛΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" του Στάθη Φουντουκίδη

9 σχόλια:

  1. Έτσι, η Πέλλα χρειάζεται αλλαγή. Είναι στενάχωρο να είμαστε πλούσιοι από τον πολιτισμό μας και να κάνουμε επιλογές που μας βγάζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ. ΕΥΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σου Κωνσταντίνε και μπράβο και στον κύριο Φουντουκίδη για την επιλογή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια.
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι προτάσεις σαν τις παραπάνω να γίνουν πράξη. Νέοι άνθρωποι με ιδέες είναι το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή επιτυχία σε εσένα και στον συνδυασμό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι νέοι είστε ωραίοι ρεεεε! Πάμε ΔΥΝΑΤΑ μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ!!!!
    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News