Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις από δημοσιογράφους των περιφερειακών ΜΜΕ της Δυτικής Μακεδονίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είχε προαναγγείλει ανακοίνωσε το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

«Πράγματι όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί. Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες, υπήρχαν συνταξιούχοι και δεν είδαν αύξηση. Είμαι σήμερα στην θέση να έχω μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, επειδή έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς το οποίο θα είναι 200 με 300€ ανάλογα το ύψος των αποδοχών τους».

Και συνέχισε: «Είναι μια σημαντική παρέμβαση πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, όσο όμως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα φροντίζουμε να διορθώνουμε τις όποιες αδικίες. Και σε αυτούς που θα μας ασκήσουν κριτική από την ανάποδη πλευρά, ότι δίνουμε βοηθήματα και για πολιτική προσωρινής σύνταξης των συνταξιούχων θα επαναλάβω ότι αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλή σύνταξη που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμιά αύξηση στη σύνταξη τους εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης τιμών η ελληνική πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή την σχέση ειλικρίνειας που έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες να λέμε δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου θυμούνται πως έκλαιγαν έξω από το ATM το 2015 όταν έκλεισαν οι τράπεζες και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτει».

Με καταβολή δυο δόσεων θα αναβιώνουν παλιές ρυθμίσεις

Νέες διευκολύνσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είπε: «Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μπορούν να γίνουν και άλλα. Π.χ. αν έχουν χάσει δόσεις με ρύθμιση. Η απάντηση είναι ναι θα γίνεται και θα γίνουν ανακοινώσεις από τους υπουργούς. Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις».

Επίσης, τόνισε ότι: «Υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις».

Δεν πιστεύω τον Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων

Και πάλι δεν απάντησε για την ημερομηνία των εκλογών ούτε και αν έχει ο ίδιος αποφασίσει την ημερομηνία ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όπως είπε: «Μεγαλοποιούμε ένα ζήτημα. Έχω πει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη συν πλην κάποιες εβδομάδες».

Είπε ακόμα ότι εκείνος θα οδεύσει στις εκλογές με θετικό λόγο και πως θα μιλήσει σε εθνικό τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. «Θα γνωρίζουν οι πολίτες ότι εκτός από τις πολιτικές εθνικής εμβέλειας θα υπάρξουν και έργα για τον τόπο τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρουσιάζει μια εικόνα καταστροφής. «Η Ελλάδα δεν βουλιάζει οικονομικά σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων.

«Κυβέρνηση ηττημένων μας είπε ότι δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Αριθμητικά θα μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα το διερευνήσει. Θεωρητικά είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει».

Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023

«Το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα σημαντικό και το ζήτημα του κόστους παραγωγής μας προβληματίζει και για αγρότες και για κτηνοτρόφους. Οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και ζωοτροφών.

Ποτέ δεν είχαμε δει τόσο υψηλές τιμές γάλακτος για τους παραγωγούς. Ίσως γιατί πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Έχω πάρει την απόφαση να χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Αυτό το ανακοινώνω σήμερα. Παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ. Έχω ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες για αποζημιώσεις να τρέξουν γρήγορα».

Για την πράσινη μετάβαση και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για την απολιγνιτοποίηση ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στην Κοζάνη στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας θα αποτελέσει πρότυπο στην πράσινη μετάβαση. Έχουμε αφιερώσει ενέργεια και διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουμε πόρους.

Οι πολίτες θα πειστούν ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι και συνεκτική λογική. Έχουμε εξηγήσει τι έρχεται μετά τον λιγνίτη. Εδώ και 10 χρόνια ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στο μείγμα παραγωγής. Καταλαβαίνω απόλυτα την καχυποψία και τον προβληματισμό σε μια περιφέρεια που είχε εξάρτηση από έναν φυσικό πόρο.

Αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Αποδίδω μεγάλη σημασία στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας που θα γίνει πόλος για να βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της περιφέρειας η ανεργία είναι στον εθνικό μέσο όρο άρα δεν συντελέστηκε καμία καταστροφή. Τόνισε ακόμα ότι θα έχει τα περισσότερα αρδευτικά έργα κατά κεφαλήν στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας είπε ότι θα παίξει ρόλο στην περιοχή αλλά η πράσινη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη. Για το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και την έλλειψη γιατρών είπε: Το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού, είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: έχουμε μεγάλο ζήτημα προσέλκυσης γιατρών σε διάφορες ειδικότητες σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία. Τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει δεν φαίνεται να επαρκούν. Σήμερα, ωστόσο, έχουμε περισσότερο προσωπικό αλλά δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε. Επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο με το υπουργείο Υγείας.

Τα ζητήματα που αφορούν το ΕΣΥ αποτελούν δική μου προσωπική επιλογή θα υπάρξει ολιστική προσέγγιση στην υγεία, είπε ακόμα.

Δείτε όλη την συνέντευξη Τύπου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News