Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Κόστος αγροτικού ρεύματος, ενισχύσεις παραγωγών και υπόλοιπα προανθικού στην ατζέντα της συνάντησης Δ. Σταμενίτη - Γ. Γεωργαντά


Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντα πραγματοποίησε σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2022, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρία σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και συγκεκριμένα, το κόστος της ενέργειας, οι ενισχύσεις λόγω βροχοπτώσεων (που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ) αλλά και χαμηλής τιμής προϊόντων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τέλος, η καταβολή των αποζημιώσεων των υπολοίπων του προαναθικού για τον παγετό της Ανοιξης του 2021.

Αναφορικά με το κόστος της ενέργειας, ο κ. Σταμενίτης έθεσε το ζήτημα της κάλυψης των αυξημένων χρεώσεων κατά τους περασμένους μήνες και συγκεκριμένα το τρίμηνο Μάϊος – Ιούνιος – Ιούλιος, οπότε και η κατανάλωση στις αγροτικές παροχές είναι αυξημένη λόγω των αναγκών. Όπως σημείωσε ο Βουλευτής, είναι απαραίτητο να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης εκείνης της περιόδου ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη τελική τιμή της μονάδας ρεύματος.

Στο ζήτημα της κάλυψης απώλειας εισοδήματος λόγω βροχοπτώσεων (που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ για καλλιέργειες όπως επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, συμπύρηνα κ.α.) και χαμηλής τιμής συγκεκριμένων ποικιλιών (μήλα, αχλάδια, σταφύλια κ.α.), η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανακοινώσεων για τον τρόπο, τον χρόνο και το ύψος των ενισχύσεων, με τον κ. Σταμενίτη να τονίζει ότι η ανακοίνωση του σχεδιαγράμματος θα δώσει δυνατότητα προγραμματισμού στους παραγωγούς, οι οποίοι αναμένουν τις αποφάσεις και είναι λογικό να ανησυχούν.

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της αποζημίωσης των προανθικών για τον παγετό του 2021, τονίζοντας ότι υπολείπεται η εξόφληση του 30% για τα κεράσια αλλά και η αποζημίωση της καλλιέργειας μήλων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε το Βουλευτή ότι σύντομα το Υπουργείο θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του οδικού χάρτη των ενισχύσεων, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση πως το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι όπου υπάρχει απώλεια εισοδήματος να καλυφθεί ώστε κανένας παραγωγός να μην μείνει απροστάτευτος ούτε απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και ούτε απέναντι στο δύσκολο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για τα υπόλοιπα του προανθικού (παγετός 2021) ο Υπουργός τόνισε ότι άμεσα (Δεκέμβριο – Ιανουάριο) θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του υπόλοιπου 30% στα κεράσια ενώ η καταβολή αποζημίωσης των παραγωγών της καλλιέργειας μήλου με τη μορφή Deminimis, η οποία όμως θα λαμβάνει υπόψη το πόρισμα του κάθε παραγωγού, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της χθεσινής πληρωμής των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τον παγετό της Άνοιξης του 2021, με τον κ. Σταμενίτη να ευχαριστεί τον Υπουργό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News