Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Χ. Μαραντίδης: Φωτοβολταϊκά σε Κατοικίες και Επιχειρήσεις - Η επόμενη ημέρα


Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων ή άλλων δομικών κατασκευών, δίνεται η δυνατότητα, υπο το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (NetMetering), σε κατοικίες και επιχειρήσεις να καλύψουν εξ’ολοκλήρου τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια και να γίνουν οικονομικά-ενεργειακά αυτόνομες για 25 έτη. 

Η απόδοση, το κόστος και ο χρόνος απόσβεσης είναι διαφορετικός σε κάθε κατασκευή και για αυτόν τον λόγο κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά.

Κατοικίες

Όσον αφορά τις κατοικίες, υπάρχει ένα όριο (περίπου μέσο όρο 350kWh/μήνα) πάνω από το οποίο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί συμφέρουσα λύση. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου συνδυάζεται με αντλία θερμότητας, κλιματιστικών ή ακόμη και ηλεκτροκίνητου οχήματος, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών αποτελεί μονόδρομο και ο χρόνος απόσβεσης ανέρχεται πολλές φορές σε λιγότερο από τα 3 έτη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών ενόψει της ενεργειακής ακρίβειας προχωρούν στην εγκατάσταση ταυτόχρονα φωτοβολταϊκών μαζί με αντλίες θερμότητας εξασφαλίζοντας τις ανάγκες για ψύξη και θέρμανση για τα επόμενα 25 έτη.

Το πλεονέκτημα του NetMeteringείναι πως ο συμψηφισμός πραγματοποιείται σε μονάδες ενέργειας (kWh) και όχι σε €, με αποτέλεσμα να προστατεύεται ο καταναλωτής από μελλοντικές αυξήσεις.

Επιχειρήσεις

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σωτηρία», καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά.

1. Καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες, μειώνονται τα έξοδα της επιχείρησης με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κέρδος κάνοντας ταυτόχρονα την επιχείρηση πιο ανταγωνιστική έναντι των υπολοίπων.

2. Το ΦΠΑ του κόστους μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης συμψηφίζεται.

3. Από το νέο έτος, για τα είδη δαπανών που θα αφορούν τηνπράσινη ενέργεια, σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. 139818 ΕΞ 2022, θα χορηγείται η δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των δικαιούχων κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους, προσαυξημένων κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ένα κόστος επένδυσης 20.000€ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκούNetMetering θα μετράει ως έξοδο 40.000€.

Για παράδειγμα για μια επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 50.000€, χωρίς την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ, η φορολογία θα ήταν στο σύνολο 13.900,00€.

Με ένα κόστος επένδυσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκώνNetMetering 20.000€, εκπίπτει λογιστικά σύνολο εξόδων 40.000€, εφάπαξ σε ένα έτος, οπότε καταλήγει σε φορολογητέα κέρδη 10.000€ και φόρο 900€ (αντί για 13.900€). Λόγω της προσαυξημένης δαπάνης κερδίζει σε φόρο 13.000€ και έτσι στην ουσία το κόστος του φωτοβολταϊκού μειώνεται από 20.000€ σε 7.000€ καθιστώντας ουσιαστικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκώνακόμη πιο συμφέρουσα επένδυση.

Επιδοτούμενα Προγράμματα

Όσον αφορά τα επιδοτούμενα προγράμματα γιαφωτοβολταϊκά σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αγρότες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.Σκρέκα, αναμένεται να «τρέξουν» στις αρχές του νέου έτους δεν είναι ξεκάθαρα όμως ακόμη τα κριτήρια ένταξης με αποτέλεσμα πολύ κόσμος να έχει μείνει σε αδράνεια. Όπως είναι λογικό η αγορά έχει παγώσει,όχι όμως το ενδιαφέρον των πολιτών για επένδυση στα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Εγώ και η ομάδα μου συμβουλεύουμε τους πελάτες μας και ενεργούμε κατάλληλα, ώστε να έχουμε την ετοιμότητα για ένταξη σε οποιοδήποτε επιδοτούμενο πρόγραμμα προκύψει το νέο έτος.Αναφέρω την λέξη «ομάδα» διότι από την αδειοδότηση έως την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού απαιτείται πληθώρα επαγγελμάτων. Έτσι έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα η οποία αποτελείται από άρτια καταρτισμένους Νομικούς, Τεχνικούς και Ηλεκτρολόγους, αναλαμβάνοντας έργα από την αρχή ως το τέλος με επιτυχία.

Με την κατάλληλη στρατηγική και το σωστό timing έχουμε καταφέρει να αδειοδοτήσουμε έργα ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο, παρακολουθώντας πάντοτε τις εξελίξεις και την νομοθεσία.

Κάθε έργο που αναλαμβάνουμε αντιμετωπίζεται σαν μοναδική περίπτωση και περιλαμβάνει αρκετά στάδια ως την κατασκευή.

1. Αρχικά εξετάζουμε τον χρόνο απόσβεσης ενός έργου: Πολλές φορές σε οικιακές παροχές με πολύ χαμηλές καταναλώσεις η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού ξεπερνά την 10ετία. Εμείς ενημερώνουμε τον πελάτη και αυτός αποφασίζει.

2. Προτείνουμε τις βέλτιστα τεχνικές λύσεις για την εκάστοτε περίπτωση και ένα ενδεικτικό κόστος για την υλοποίηση του έργου, αναλόγως με τις ενεργειακές ανάγκες και την ιδιαιτερότητα του χώρου εγκατάστασης.

3. Υποβάλουμε τον φάκελο στην ΔΕΔΔΗΕ για την αίτηση-σύνδεσης του φωτοβολταϊκού και αφού εγκριθεί προχωράμε στην κατασκευή του έργου, έπειτα από την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών.

Τέλος λίγα για το «Τεχνικό Γραφείο – Μαραντίδης Χαράλαμπος»

Ιδρύθηκε από τον Μαραντίδη Χαράλαμπο του Αναστασίου, Διπλ. Μηχανικό Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και κάτοχο Μεταπτυχιακού Διπλ., με έδρα στην Σκύδρα Ν.Πέλλας.

Τομείς ενασχόλησης:

• Κατασκευή Ενεργειακών Έργων

• Μελέτες Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων

• Ενεργειακοί Έλεγχοι και Επιθεωρήσεις

Θα μας βρείτε: Δαβάκη 1, 58500 Σκύδρα, τηλ.2381181129, e-mail: babis.marantidis@yahoo.gr,

Βρείτε μας στο facebook με ΚΛΙΚ ΕΔΩ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News