Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει το myθέρμανση - Ποιοι θα λάβουν διπλό μπόνους


Με μια δόση...ανακούφισης είδαν οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης να κάνει πρεμιέρα με τιμή κάτω από 1,4 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, μια ακόμη ενίσχυση στην τσέπη των καταναλωτών θα είναι και το επίδομα θέρμανσης, που δίνεται κάθε χρόνο. Φέτος ωστόσο οι δικαιούχοι θα αυξηθούν και θα φτάσουν τους 1,3 εκατομμύρια. Τα κριτήρια θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων «ΜyΘΕΡΜΑΝΣΗ» εκτιμάται ότι θα ανοίξει περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Για να λάβει κανείς το επίδομα θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει το πετρέλαιο θέρμανσης. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σχεδιάζεται να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από το τέλος του έτους.

Το myΘέρμανση είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης. Απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση την υπουργική απόφαση. Ειδικά όμως για το πετρέλαιο θέρμανσης, μέχρι τώρα γνωρίζουμε τα εξής:

Διπλό επίδομα σε όσους βάλουν πετρέλαιο πρώτη φορά

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου όσοι έως πέρυσι είχαν ζεσταθεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο ή άλλη πηγή και φέτος θα προμηθευτούν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης θα εισπράξουν διπλό επίδομα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τους νέους δικαιούχους.

Η απόφαση έχει ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας ο κόσμος να επιλέξει φέτος το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης, αποφεύγοντας το πολύ ακριβό (τουλάχιστον για φέτος) φυσικό αέριο. Για αυτό το λόγο και διπλασιάζει στα 700 ευρώ το ποσό βάσης, ως κίνητρο για τους καταναλωτές να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόνοια βέβαια δεν υπάρχει μόνο για όσους καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς φέτος θα είναι αυξημένος ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Επιπλέον ελάφρυνση θα έρθει και από την επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία έως το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι αν το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 1,35 ευρώ το λίτρο και θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αν είναι δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης.

Την στιγμή βέβαια που η κυβέρνηση μειώνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στην πραγματικότητα στέλνει την τιμή του πετρελαίου κίνησης κοντά στα 2 ευρώ το κίτρο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από το τέλος στην επιδότηση στο ντίζελ κίνησης που από την 1η Οκτωβρίου διατίθεται χωρίς την έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει νέο fuel pass για τη βενζίνη, πράγμα που σημαίνει αύξηση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Το νέο επίδομα

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης - οι λεγόμενες βαθμοημέρες - που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

Άγαμος: 16.000ευρώ

Έγγαμος: 24.000ευρώ

Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ

Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ

Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Υπολογισμός επιδόματος

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά κάτοικος του δήμου της Αθήνας θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα 350 ευρώ με το συντελεστής επιδότησης που για την Αθήνα είναι 0,43, και το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350ευρώ Χ 0,43 = 150ευρώ. Για κάθε παιδί η αύξηση είναι 20%, δηλαδή εάν ο δικαιούχος έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210 ευρώ κ.ο.κ.

Ωστόσο, αν ο καταναλωτής είναι νέος δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης για τη χρήση πετρελαίου τότε το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή για τον άγαμο 300 ευρώ,εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και εάν έχει 2 τέκνα στα 420 ευρώ κ.ο.κ.

Αντίστοιχα δικαιούχος από το Δήμο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα 350 ευρώ με το συντελεστή 0,71 και το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350ευρώ Χ 0,71 = 248,5ευρώ.

Εάν υπάρχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 292,2 ευρώ,

Εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα αυξάνεται στα 348 ευρώ κ.ο.κ.

Και σε αυτή την περίπτωση αν ο καταναλωτής είναι νέος δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης για τη χρήση πετρελαίου τότε το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή για τον άγαμο 497 ευρώ, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 596 ευρώ και εάν έχει 2 τέκνα στα 696 ευρώ κ.ο.κ.

1 σχόλιο:

  1. Ο Σηφης δικαιουτε διπλό επίδομα το γομάρ, εγω αν ημουν θα τούδινα τ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News