Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Μετεγγραφές φοιτητών: Ξεκινούν οι αιτήσεις την ερχόμενη εβδομάδα


Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει φέτος η διαδικασία των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια, με στόχο οι νέοι φοιτητές να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και να αποφύγουν τις μετακινήσεις από ίδρυμα σε ίδρυμα. Να πάνε δηλαδή κατευθείαν στο τμήμα μετεγγραφής και όχι σε αυτό που αρχικά εισήχθησαν γλιτώνοντας έτσι ταλαιπωρία και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Παιδείας από την ερχόμενη εβδομάδα (ίσως και αύριο) θα ανακοινώσει τις προθεσμίες για τις μετεγγραφές ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια οι ενστάσεις αλλά και οι αιτήσεις για τις κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές, οι οποίες αφορούν σε μικρό αριθμό φοιτητών (με προβλήματα υγείας κ.α). Η εγκύκλιος που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις φετινές μετεγγραφές δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιήσεις από πέρυσι με εξαίρεση των περιπτώσεων φοιτητών-αθλητών και Ελλήνων φοιτητών στην Ουκρανία.

Σε γενικές γραμμές οι φοιτητές που θα διεκδικήσουν τη μετεγγραφή τους θα πρέπει να ξέρουν ότι βασική προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή στις κατηγορίες μετεγγραφής με οικονομικά/κοινωνικά κριτήρια και αδελφών φοιτητών, είναι η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής. Επίσης ο φοιτητής πρέπει να ενημερωθεί από τον σχετικό κατάλογο του υπουργείου Παιδείας τις αντιστοιχίες των τμημάτων και επίσης να γνωρίζει ότι υπάρχουν και 94 τμήματα που δεν έχουν αντιστοιχίες και συνεπώς δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή και αναγκαστικά θα μείνουν στο τμήμα που αρχικά εισήχθησαν.

Oι 2 βασικές προϋποθέσεις για μετεγγραφή

1. Η ύπαρξη αντιστοιχίας των Τμημάτων καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης. Οι αντιστοιχίες για το 2022 έχουν ανακοινωθεί ήδη.

2. Η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής (δηλαδή ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος, αφού αφαιρεθούν

2.750 μόρια από το τμήμα στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής). Για παράδειγμα ένας φοιτητής με 15.000 μόρια μπορεί να μετεγγραφεί σε σχολή με βάση έως 17.750 μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News