Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Επίδομα θέρμανσης: Βγαίνει σε λίγες μέρες η ΚΥΑ - Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και ο τρόπος αίτησης


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με βάση την οποία θα ορίζονται τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι και οι σχετικές διαδικασίες για την χορήγηση για το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης θα έχουν διπλό όφελος.

Έτσι λοιπόν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, θα βγουν διπλά ωφελημένα.

Εκτός από το αυξημένο επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν σε σχέση με την περυσινή σεζόν θα προμηθευτούν το πετρέλαιο φθηνότερα κατά 25 λεπτά το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης.

Το κέρδος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για όλους τους νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και για όσους έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή να κλείσουν το air condition και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Τα νοικοκυριά αυτά θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο που θα έχουν αγοράσει σε μειωμένη τιμή.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα κριτήρια, τους δικαιούχους αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Πως γίνεται η αίτηση

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους οι οποίοι θα δουν τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023 θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να μοιραστούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Παράλληλα με την νέα ΚΥΑ θα ορίζονται τα εξής:

- Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

- Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

2 σχόλια:

  1. Όλοι οι άλλοι να πάνε να παγωσουν γιατί μπορεί να παιρνεις κάποιος 24000 αλλά να έχει δάνειο για την επιχείρηση του ή για το σπίτι του δηλαδή να έχει επενδύσει που είναι καλό για την χώρα...ενω κάποιος που τεμπελιάζει και έχει μάθει να ζεί με επιδόματα ή όντως δουλεύει και δε δηλώνει όλα τα έσοδα του να επιβραβεύεται και να παίρνει τα επιδόματα γιατί υπάρχουν και αυτές οι κατηγορίες....Αδικία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News