Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 καταλύτης για την ανάπτυξη της Ελλάδας - Θα αλλάξει όλα τα δεδομένα


Την προσδοκία της ΕΕ ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 (ΕΣΠΑ, 2021-2027) θα είναι «θετικός καταλύτης», θα αλλάξει όλα τα δεδομένα (game changer), για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ελλάδας, τόσο γενικά όσο και εντός της χώρας, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.

«Έχουμε πολλές προσδοκίες για τη χρήση αυτών των κεφαλαίων από την Ελλάδα» ανέφερε επιπροσθέτως η Ελίζα Φερέιρα στο πλαίσιο της 20ής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» (ΕΣΠΑ 2021-2027) και έχει ήδη εγκρίνει όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα, αλλά και τα προγράμματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η χρήση των κονδυλίων από την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα.

Επίσης, μίλησε και για την επίσκεψή της στη Δυτική Μακεδονία, σε αυτή την περιοχή μετάβασης, όπως είπε, και τις επαφές που είχε με φορείς επί του πεδίου. «Κατάλαβα ότι είχαν διαφορετικούς στόχους και σωστά, γιατί οι περιοχές είναι διαφορετικές» δήλωσε.

Σημειώνεται πως το νέο ΕΣΠΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 20,9 δισ. είναι η ενωσιακή συμμετοχή και τα 5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά.

Σε συνέντευξη Τύπου για την 20ή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων, η επίτροπος Φερέιρα ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. «Η πολιτική συνοχής είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη. Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο της Ευρώπης, που φτάνει το μισό τρισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, είπε πως η πολιτική συνοχής ενήργησε ως πυροσβέστης στην έκτακτη ανάγκη της πανδημίας και τόνισε ότι είναι η πρώτη που ανταποκρίθηκε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Επιπροσθέτως, διαβεβαίωσε ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αποκρυστάλλωσε το μήνυμά της, η πολιτική συνοχής θέτει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης. Επανέλαβε πως βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να επικεντρωθεί αυτή η πολιτική στη μακροπρόθεσμη σύγκλιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σκιά του πολέμου της Ρωσίας και των επιπτώσεών του, σε συνέχεια της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, η επίτροπος αναγνώρισε την ανάγκη ευελιξίας της πολιτικής συνοχής για να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της Ευρώπης.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της ενέργειας, η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε πως η πολιτική συνοχής δεν μπορεί από μόνη της να το αντιμετωπίσει και προσέθεσε πως η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων των υψηλών τιμών, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αποσαφήνισε, το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται εντός του πλαισίου στήριξης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και όχι της ανάλογης 2021-2027, «γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τον κύριο πυρήνα της πολιτικής συνοχής».

Τέλος, αναφερθείσα στο συνολικό ποσοστό υλοποίησης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είπε ότι ανέρχεται στο 72% και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκτέλεση των προγραμμάτων αυτής της περιόδου θα επιταχυνθεί τον τελευταίο χρόνο, το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News